xx鳴泣之時 (101) 龍騎士07圍屌綜合討論區

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
所以咪話佢真係可以由商業策略突登整死套舊ip
呢個係商業創作宿命呀主席. 商業創作最後, 就係要聽市場規則做人.

可以完全唔理市場規則, 剩係表達作者想表達的作品, 果D叫做"藝術創作", 嚴格來講就第二個範疇.
咁你覺得muvluv哩套係走商業定走藝術
哩個年頭有幾多套走藝術啊
你講既寒蟬卒最後幾集咪滿滿既重用卡
你又話覺得係作者問題
成個業界得pa唔理市場goods都唔出咁濟
俾劇本家自由創作,業界良心
Muvluv 係vn又有原劇本
你話唔會爛
最經典咪海貓套動畫
分季既話仲易睇第一季銷量叫決策人決定第二季開資調整
我發現自己鍾意睇hardcore野
PA都好hardcore
我係minority啲仆街黎,愈冇睇愈hardcore
其實肯用心發掘,會搵到更多hardcore,偏藝術走向的作品。

但走得偏藝術,就要預佐真係好小眾,甚至作者會expect觀眾有番咁上下根基先睇。
係吉宗最後決定走偏商業的路,為佐呢個系列能夠繼續做落去將佢賣佐,咁Muv-Luv仲係唔係原本吉宗賣出去果陣,期待未來發展的Muv-luv呢?Yes or no 啦。冇人知。

而且走偏藝術的,甚少出現喺電視同大銀幕上。因為同時兼備藝術同商業化價值,兩者之間又唔撞車的作品真係唔多。
得啦,睇得出主席你到最後都係pro撚7。作者係動畫其中一個負責人,佢當然要負起一部分責任啦,擺脫唔到的。

問題只係佢要負“幾大”責任,係唔係最重要責任者而已。
例外的係好似吉宗,而家賣佐成個IP出去。基本上佢再冇決定權,之後Muvluv系列變成點,吉宗當然可以提出意見,但冇最終decision making權力。
愈來愈少呢啲動畫啦,近十年執咗好多動畫公司,連基本資金都冇,想玩藝術都冇得玩得返可以賺錢嘅王道向
到時咪證明吉宗賣佐個IP係錯誤決定,結果都係救唔番自己親生仔,(但喺吉宗角度佢冇路行,Muv luv系列點都係死,差在點死法)。

又番去我之前講果點:日本人個business頭腦太死腦筋問題,唔太識外闖搵突破口。
所以我咪學緊blender攞,由成本做起,睇下open source softwares可唔可以為藝術偏向作品殺出一條血路。

如果open source得的話,最少“畫”就唔會係問題,而且可以用freelance contract 解決。

剩番的就係聲同行銷,呢兩樣嘢比較難搞,特別係專業配音同音響效果真係燒錢玩意。
點外闖
搵中國人幫手囉
簡單來講。就係直接解決問題根本,用新技術搵新businesses model,挑戰同取代現時商業動畫制作制度。
照返成套戲既走向
由邊個位開始出事
佢又講明最後打鬥並非自己expect咁
都推測到係邊個落決定
至於你話佢都有責任
咁就要睇佢係冇去睇過個成品
定冇權去睇個成品
乜呢度連動畫師都有
你自己配埋音,新海誠未出名前都自己配
用開寒蟬嚟search po真係會搵唔到
冇咁勁,仲自學緊,差好hell遠啦。

除佐技術外,更重要係摸索用新模式,新技術成個製作流程要點玩,呢個先係高難度。
其實已經好多動畫會外判比中國韓國公司做畫果部分
不過成品不敢恭維
我唔理解點解freelance contract會比外判中韓更節省成本
動畫仲要係一個團隊製作
要跟每集演出啲分鏡稿黎畫
Freelancer點同公司溝通跟稿畫相信係一個難題
會唔會係賺唔到錢既問題
之前都聽過啲動畫幾集出一隻BD賣成千銀
原來就為左隻figure
咁其實本身隻bd都冇人想買
或者用作畫修復做bd賣點根本唔吸引
始終套野就大家都係電視係網上平台睇過其實都好少可會用咁貴價去買返隻bd
freelance contract少左公司食水嗰浸掛
不過要mon住幾個freelancer進度都唔容易呀,始終唔係正式員工
你放唔放心交比個freelancer畫唔畫個質素都係問題
始終動畫師唔洗考牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞