Gchi混血肥仔!啱Channel新老細唔撚啱channel,肥仔反被告

261 回覆
484 Like 26 Dislike
即係話有約在身嘅啱channel員工任何時間(包括放工後)都唔可以幫任何人以無償方式製作影片?
而家就係片都出埋﹐所以被人告?
Jackie 咁蠢
廿五定六歲都老
又唔係刑事,民事索償法律文件可以境外送達,肥仔唔理單案咪直接判佢輸,香港判決都可以申請係英國執行。
嗰班人真心柒
本身啲人己經樣衰甩皮甩骨
連續兩次都係吹衰前公司 之後同一班人又再開
都唔知做乜鳩
移民撚特別麻鳩煩
主要係嗰個死基佬姐
真心問
1. 唔知地址點樣境外送達?
2. 判佢輸即係一入境就可以拉? 英文執行即係英國會上門拉?
push
1. 原告有責任搵到被告有效既送達地址,無論佢以查冊方式又好,搵第三方供應商幫手搵佢地址又好,直到原告用盡所有合理可行既方法都搵唔到既話,就可以向法院申請容許以其他已知地址做替代送達。例如佢最後已知既香港地址等等。

2. 假設原告有效咁送達法庭文件比肥仔(作為被告),肥仔又唔理,法庭就會頒發欠動判決 (default judgment),決肥仔輸。輸既後果就視乎原告要求賠償d乜啦,例如要求肥仔賠50萬加律師費,咁肥仔就需要根據判決支付依d費用。

然後你會問,咁肥仔人係英國,有個判決又點?大概可以有兩種情況:一: 肥仔人係英國,但係香港仲有資產/二: 肥仔人係英國,香港亦無資產。

第一種情況:原告拎到判決之後可以有唔同既方法執行,最簡單直接既方法就係申請第三方債權扣押令(garnishee order),要求差肥仔錢既人或機構直接支付原告。例如肥仔係銀行有100萬,法庭可令頒令要求銀行直接係肥仔帳戶扣除50萬+律師費比原告。咁既話肥仔人係唔係英國係無關係。

第二種情況:肥仔香港無資產,原告唯有係英國法庭申請認可同執行香港既判決,執行既方法同以上形容大致相同。當然以上好多假設,上述內容純屬討論之用。

拉人就唔會既,依d係民事訴訟(涉及雙方金錢糾紛),唔係刑事案件(犯刑事罪行)。
個財佬新老細
一係同肥仔有仇
一係好憎肥仔
一係精神有問題
唔係點解會咁得閒搞大龍鳳去告肥仔
原來有個咁嘅嘅post
係啱channel post 傾過
根據肥仔Ig post 話

自資拍嘅虛構故事
拍攝前所有演員
已同自己公司溝通可以拍攝

其實都冇討論價值 公司同意拍攝咁都可以告人
咁可以告咩 ?
除非肥仔作出嚟 但咁樣虛假陳述俾人告
會唔會太on9
我真係唔知㗎又唔係我俾人告
周顯
賣撚左 仲拍乜春呀
仲要用返堆舊人
個財佬告人在先,唔好搞錯受害者
除非律師信係肥仔作出黎
佢地由陳麗柔單嘢之後就唔fd啦
點睇都好多個人感受喺入面
呢個咪係個mk佬仲民,仲嫌當年同柔柔未柒夠?
造星搞得掂嘅話ViuTV會出手擺平張約啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞