Gchi混血肥仔!啱Channel新老細唔撚啱channel,肥仔反被告

261 回覆
484 Like 26 Dislike
落井下石非好漢

同個ON9仔講好漢 當年又話報警又乜又7
依家好似分左手?
好詳盡

1.想問第二種情況,咁連登仔成日話借盡所有財仔/係境外(唔理咩國家?)碌爆卡,跟住移民咪照樣俾人追數?

2. 你話民事唔會拉人係指香港境內?但可唔可以收佢passport唔俾佢走 因為懷疑佢走佬直至還晒錢?

垃圾mk 係埋一齊,都唔會長久啦
1. 不嬲都唔係話完全無法律風險,不過衡量過成本效益後,銀行/財仔會唔會去到咁盡係另一回事。比個例子你,我今日借左銀行40萬,我下個月移民,係呀,銀行係可以申請判決判我要還錢,但係第一:係銀行唔知我移左去邊,唔知既話佢連做送達程序都有問題,銀行會唔會花咁多金錢時間花機去搵你去左邊?第二:就算銀行透過分行或者其他聯合情報途徑搵到你,入稟法庭判我輸,我所在地既司法管轄區係咪認可香港判決?要咩程序要走,有咩文件要準備,全部都要搵律師搞。整個追討債務既司法程序要有排搞同要洗好多律師費。到最後比你走晒成個程序,你唔知我其實有無資產,如果我淨係得個40萬再加少少生活費,打份牛工還唔起,銀行最多就破我產,但銀行可能已經洗左一百萬去追數,咁咪得不償失?當然,以上都係簡單化既例子,但總結就係如果銀行衡量過成本效益之後,仍然覺得值得咁去,我一樣有風險比人追到筆錢(再加所有法律費用)。

2. 正常情況境內外都唔會拉人既。但作為債主,你都可以向法庭申請禁止令 (prohibition order),禁止債仔離開香港。如果佢企圖離開香港,入境處、差佬或執達主任都可進行逮捕。
呢條垃圾成世都係柒左就縮,最叻就同班無腦mk圍威喂
成班啱channel既人都撐肥仔,你一個最叻屈人既mk走出嚟扮曬野
咪玩啦撐佢所以接手我撐你所以叫你老婆逼你賣個仔比我呀,講完自己有冇笑
又關條柒頭事
講咁多 告完阿呆未? 柒頭
走地雞四圍啄
陳麗柔ig都已經冇晒條柒頭
雞柔 老鼠民 排隊上庭未?
淨想知結果 話曬都唔想屌錯人
唔係冇告啦咩
估唔到熱時嘅762勁有義氣
出錢出力咁樣幫啲後輩

熱血公民真係背後幫香港做咗好多嘢
基佬嘅質素係咁上下
宜家新面口班人係出面搵番黎定係D舊人黎?
好似好多都唔同晒咁
但間中睇story又會見到佢哋繼續有同柔柔hangout

唔會覺得柔同銀河仔咁樣老屈搞走啊呆有問題?仲繼續一齊嘻嘻哈哈
諗下同毒L呆玩定同雞柔玩有so d
中出過Tim
同埋人地感情事佢地都寧願唔出聲算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞