[Switch/PS4/STEAM]《超級機械人大戰30》2021年10月28發售(16) 參戰列表要黎冇用,冇人睇

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
轉K島

前天的機戰廣播內容,放同一串好了
今次舊作話題是大家最愛的機戰W

1.主角家族姓本來預定是ハーディガン,跟鋼彈影子方程式91的MS撞名所以換了。

2.因為角色第2部會成長換樣子,所以當時就覺得以後要出在OG可麻煩了。

3.劇本一樣是難產,原本劇本寫得太遲(似乎是神奈柴太),跟擔任者談說已經沒辦法再寫,寺田只好從"別的領域"請來一位來重新寫(也就是邦仲人),因為已經剩沒多少時間所以請他拼命快點一口氣趕出來。(寺田也有像MX一樣乾脆自己親自寫的打算,但想說一定會更慢,所以只作監修)

4.寺田的感想是明明用催的沒想到寫的倒是挺完善的,沒有重蹈J一樣前後不通順的覆轍,不過跟原本預定初期的設定跟內容變了很多,連主角機ヴァルホーク的名字原本也不是叫這名字,想說將來如果在OG出要不要改回來呢...

5.當時原創敵人設定雖然還沒有考慮要在OG出,不過開會時還是跟劇本家指示"將來出在OG也沒問題的設定",最後出來結果也讓寺田感到滿足讚嘆。(覺得很適合CROSSOVER吧)

6.只是主角機體型態很多,角色也多,要出在OG的工程會超辛苦吧

7.百獸王葛萊歐一直因為版權問題沒法在機戰登場(理由相信大家心中有底),在W開發計畫之前的時機終於有了機會,寺田想"這個難得機會絕對要把握住,無論如何都要立刻拿下並在下一款作品加入名單",就在W登場了。

8.暴風戰士歐鋼也是因為想跟宇宙騎士鐵甲人BLADE夢幻共演而出。

9.結果來說雖然時間很趕,但W成了評價很高,移植聲浪也很多的作品。

10.不過當時掌機沒有語音的時代,可以多放功夫在出很多機體,等掌機作品也開始有語音之後機體數量也跟家機一樣走精簡路線了。

=======

從情報整理來看,邦仲人接手時大概已經有一定框架和素材
至少兩部曲應該是接手時已被告知的情況
不過設定和走向大概是他本人邊寫邊修而來
在時間極度緊張的情況下產出這也難怪邦仲人說日後不會再寫了w
寶多六花
比多次機會機戰玩肉
W係連登上神枱
冇點見過人彈
https://youtu.be/vBV9Gib-sR8
上次T將泳裝立繪塞哂入DLC關可能今次又食過番尋味
邊止連登
走去問任何有d年資且玩得多的機戰粉
W幾乎都只係比人屌難度
你一定未見過專業反任系掌機既人
唔會,但有多樣嘢揀好過冇
https://youtu.be/uCw98z7kSVk

因為係錄播既關係,所以有埋中文字幕嗎
畫面廚/索狗大撚把
但係Z3之後幾乎收哂皮
大家都知咩事
而家冇分索任
真係少見佐
多一樣唔會用的功能
lm
相反芒亨就永遠都逃唔出呢個戰場
可以理解成機戰無語音嘅話,動畫演出可以精彩好多
alpha同外傳咪一樣有聲演出正
咪又係睇錢
因為知道出得一隻得一隻
講經 賴依樣賴個樣
「無語音,無誠意」由GBA時代講到NDS時代
真正的意思就係「無出在sony機上就係無誠意」

到2013年3DS版機戰UX,無得屌無語音就屌畫質,乜撚都佢地講晒
MH真係怨足十年

十年前,2011年TGS前夕,當capcom公佈MH新作去3DS,有部份由PSP時代的獵人就好不滿,佢地主觀認為「MH新作一定出在PSV」

不停埋怨3DS,怨到兩屆奧運、歐國盃、世界盃都過埋,始終等唔到一隻正統MH續作上PSV。
有DVE真係投入d
尤其原作冇講過果d機戰限定台詞
睇第度翻譯有話有埋伏筆令到W可以加入OG
但真係諗唔到邊到有埋
OG個世界巿民生活質素同依家差唔多
世界觀都唔俾有民用艦真係諗唔到可以點樣成家人坐係艦度
設定真係要大改先得
BTW相比之下米斯達易入好多
咁係怪罪大自己柒
PSV算係一部唔錯的機最終搞到無人玩
真係有心玩MH根本就唔應該嘈平台

不過索狗響World出左之後又響度嘈
雖然因為Rise確實唔爭氣
起guest個邊彈出黎
想問魔裝機神
有隻紅頭髮女人樣的機械人
呢個係咩來歷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞