其實英國有咩野優勝過加拿大?

259 回覆
39 Like 146 Dislike
英國可以去法國
Undergrade uk 贏晒
Post grade 反而美國有優勢
去西葡萄牙玩拉丁味
加拿大衰屋大地大做家務都做死

英國衰地方好英國,同97年前香港一樣,移咗民好似無移

我真係好L鐘意1997年前嘅香港呀!
可以隊草已完勝英國
London 同 Vancouver 雨量差唔多,但 Vancouver 全年日照係多啲
加拿大戶外活動一定多過英國
Toronto 同 Montreal 都多 music festival
加拿大出名係山多,一定多過英國好多喎
除咗 London zone 1 區外,其實同加拿大人分別唔係好大
Montreal 都好有濃厚文化藝術氣息,一樣多 museum 同 festival

英國嘅好係可以方便去埋隔離嘅法國德國,佢哋啲 museum 同 festival 就真係好多啦
google下真係咁難

Avg annual rainfall
London: 690mm
Vancouver: 1460mm

sunshine hour你啱 1400hr vs 1900hr
Queen bed可以瞓到4-5個人
其餘瞓地下
再無位就瞓枱
佢都真係幾有錢
低調地有錢
制度上,英國同香港接近,好多牌照專業資格可以轉牌/考個試就得。

加拿大就天翻地覆,咩都要讀過考過,制度同香港好唔同。

簡單如香港英國用A4紙,加拿大用letter size
香國英國寫日萬 20th October, 加拿大October 20

飲食文化同人宜方面,加拿大就同香港接近,加拿大華人集中,而且華人消費圈已經建立左好多,又多香港人。英國啲華人/香港人就好分散。
近歐洲
屋嘅年齡
隨隨便便一間Zone 4,百幾年樓賣700幾萬
溫哥華700幾萬 2000幾呎 new build
英國果班仲好強調唔好講廣東話,出街要用英文。開譚仔、去中式超市買野都會俾香港人批鬥。同時好唔想有香港人社區。
唔洗理人 上連登勿認真
講果班分分鐘都唔會走
on99 輸天氣?
唔知邊個仆街話英國成日落雨依家成半年加埋都唔知有無日頭落過十日雨,屌你就旱災,香港d 雨量十倍都唔撚只
屋大我都唔覺得係羸英國屋做到好保暖
凍過香港就係凍
只有凍同熱
業主唔 complain council?
我之前個業主中過招
間屋比較大 分咗上層同basement
兩層都係分開入口
上層劏到8間房 Basement就唔知
嗰陣個業主租咗上層俾8個印度人
嗰八個印度人就帶咗超過100個人入去住之後比Basement啲人投訴
原本個業主想直接趕班印度人走
但因為有合約
最後賠錢趕佢哋走
自此之後佢再唔敢同其他Talent簽約
要簽嘅話臨報稅前簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞