【那些保衛香港的人】港督麥當努如何抵制賣港協議

257 回覆
244 Like 5 Dislike
英國外交部嘅狗官,由1860年代奶支賣港到1980年代。呢單阿禮國協議事件真係好似香港主權談判,嗰陣賀維同柯利達美其名現實主義,但根本係懦弱、無恥、貪心,懦弱唔敢為香港爭取更多讓步,無恥漠視港人抗拒中治嘅民意,垂涎中国個虛假嘅大市場,出賣香港利益嚟綏靖極權。

阿禮國同賀維柯利達之流根本係一模一樣,反而兩個港督麥當勞同尤德都好努力為香港爭取利益。好可惜1980年代唔係1860年代咁,中国暴政勢強而英國力衰,否則香港主權移交呢個悲劇根本唔使發生。
衰咗啦
仲有一個例子

北洋艦隊 副艦長是英國人
係佢幫助之下, 訓練左一支現代艦隊出來

但後來佢受到排斥被踢走, 跟住北洋艦隊實力就直線下降
簽完協定冇耐就退咗休
北洋係有好多來自德國美國嘅鬼佬 之後同日本打嗰陣啲鬼佬仲喺度幫手 佢哋都叫做係盡心盡力
口令訓練全英式 再加兩艘當時亞洲第一嘅主力艦 全個清軍最精鋭同有現代學識應該係佢哋
佢哋實力下降係因為上面啲傻佬on9 科技突飛猛進嘅時候拒絕同佢地買新船新炮
可能又係多疑。

諗緊人地係唔係想昆佢地啲錢買啲爛鬼武器

入親呢個國家嘅人,次次都因為權鬥,搞到任何事都會懷疑。而次次咁嘅決定都係行錯。

真係食屎。
Lm
希望樓主繼續Post多啲~
留名
你當英國佬開善堂

英國嗰陣係香港設進口港同起城市
順便帶起咗香港經濟同埋外國投資
華人落到香港唔洗捲入大陸political turmoil
英國佬又有勞動力
互惠互利
康有為出名買外國武器收回佣,所以翁同龢咪叫光緒暫停買外國武器。
歷史教育嘅盲點令香港人當年冇從阿禮國協定中學到教訓。

成件事嘅局勢脈絡都好似。由談判之初已可預計,軟弱官僚把持下一定導致不堪後果。

最後,類似嘅事喺布力期間都再發生咗一次。當時大清海關要求有權喺香港境內搜查商店,被布力嚴詞反對。
好po不厭百回看
北洋水師嘅代表李家軍本身內部都已經貪腐成風軍紀敗壞,同日本軍民全部一齊all in準備打一場形成強烈對比

當年中日未開戰,北洋水師喺日本泊岸成堆水兵剩係識掛住上岸叫雞兼周圍醉酒鬧事,重打死咗前來調停嘅日本警察
多謝支持
好想可以有講呢啲事件既電影
可惜無商家會肯出錢
Thx
當時香港仲係蝕緊英國錢,所以英國想賣港止蝕都唔出奇
莫講話拍電影,連提下呢件事嘅人都冇啦
其實都好正常架喎
不嬲都係講緊give and take
佢英國利用你香港經商
香港就從中吸收先進文明,咁就變左個國際城市
冇左英國殖民,香港可能只係一個普通支那城市
自負盈虧模式。所以當年英國將香港賣鴉片合法化。而第一代鴉片合法經銷商就係利希慎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞