【那些保衛香港的人】港督麥當努如何抵制賣港協議

257 回覆
244 Like 5 Dislike
睇下啲大支那膠今次可以點駁
港督麥當勞和以他為名的地方
簽署賣港協議的駐華公使阿禮國
push
歷史,果然係不斷咁重演。
蟎蜻於1912年滅亡 又於1949年復辟

大清皇家海關總稅務司赫德
我睇過本書,講大英帝國嘅興衰。

所有戰爭、殖民,其實都係為咗貿易。

乜鳩野民族主義,其實都係借其名,去實現同該地嘅貿易。

英國殖民香港,係為咗作為港口同內地經商。
英國殖民非洲,係為咗掠奪當地蔗田,煉糖運去英國賣。

所冇利益,其實就唔會花時間去殖民。
都好正常啫
樓主,呢排follow咗你。你啲歷史同地區嘅知識好豐富。同埋好吸引。

小弟本身理科人,中史同西史讀到中三就冇讀。係出咗嚟做野,突然間有興趣,睇返唔同地區嘅歷史。

希望你可以post多啲歷史相關嘅知識。

P.S. 其實我好想睇香港每一任港督嘅事跡,同埋佢地嘅政策,以及英國當時嘅社會同政治係點,先會構成97前回歸嘅香港。

我記得睇好耐之前睇港台嘅香港歷史故事,佢話開埠初期,點解香港可以廢除妹仔合法,係因為當時英國首相係工黨(好似係⋯可能錯⋯🙇🏻‍♂️)人士,部份工黨政要嘅老婆係香港旅行或工作時,見到妹仔咁不文明嘅做法,於是乎就返到英國,用輿論壓力迫使香港政府廢除該不平等條例。

如果當時唔係呢個政黨,香港會發展成點呢?係一個好有興趣嘅情況。

希望樓主繼續Post多啲~
我睇話套戲話其實殖民者都覺得賺夠,係時候比其他人賺下,所以先周圍去殖民幫人建立現代城市
多謝支持,我都係轉載blog主。
妹仔我冇乜研究,但我估計喺英國廢除奴隸主調下,妹仔遲早都會消失。
呢個講法,我諗係帝國用嚟合理化「殖民」呢個行為。

如果有留意,曾經被殖民,而又「去殖民」嘅國家,好多時都唔係發展得太好。唔講非洲,只講東南亞嘅國家,例如馬來西亞、印尼、菲律賓。好多國家嘅發展其實都幾垃圾⋯

如果真心想幫呢個地區建立民主、國際化嘅都市,人民教育係好重要。

但好多時,殖民政府係有意無意咁,排除人民自主呢啲思維係教育時期。等於我地香港,我地係學習「如何執行」,多於如何去表達自己意見。

所以,某程度上造成香港係後殖民時期,啲政府政策好Q垃圾。真心開始培養香港人去制定政策,我個人睇,係麥理浩時代。因為麥理浩其中一個任務,係要令香港同大陸差距拉大。但當香港84年決定要回歸之後,尤德、衛奕信以及肥彭,其實都冇乜培養一啲有能力管治香港嘅人。

當然,香港要回歸,英國政府係冇責任培養班人去Run呢個新香港。
大清?
真,根本唔係新鮮事
係,大清國官員
赫德真係又一個活生生例子說明呢個世界人種文化真係有高低貴賤之分,當年連清廷自己都信唔唔過任何滿清人同漢人,執意聘請赫德做總稅務司,赫德接任後一掃貪腐,拉關係等頹風,關稅盤數即刻靚仔好多
你估殖民者開善堂咩
其實無咩幾個現代化城市係殖民者發展
唔知算唔算勾結外國勢力
佢下場係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞