歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (103) 顯你老母卡呀

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
佢已經有d位改左手油,如果唔係仲多d野搞
上色唔算大工程,磨件先大工程,
因為支浮游炮有得伸縮,但伸縮個個位假組個陣發現緊過處女要磨返薄,唔磨既話上完色一伸縮包甩漆
本身磨都唔算大問題,但有part零件非常非常薄,但唔磨又唔得,一邊磨入面一邊係外面上ab補土加厚返
Gk 就係咁快樂
之前新手玩GK,Sazabi血既教訓,想係到提提各位初接觸GK既新手
你地有機會會發現做遮蓋個陣撕膠紙會撕甩埋D油

原來有幾個既
A. 你無洗件
- GK表面有離模劑,離模劑係幫GK廠將GK件順利係鋼模到拆出黎,而離模劑會阻隔油漆黏附係GK表面,即使你上到色,但D油根本食唔到落GK表面
⌘ 因為離模剷係油性,所以建議用45-48度熱水+洗潔精、再用牙刷輕力清洗GK、熱水唔可以太熱,太熱會令GK變形,洗完你可以再用清水+洗潔精浸返一晚,之後過水再自然風乾24小時

B. 你有洗件但無上底灰
- 有部份人覺得上底灰係多餘或者儀式,不過底灰除左幫助你check件之外,其實仲可以加強油漆黏附力既,如果你洗完件上色發現都係比膠紙痴甩漆,咁就要上返底灰
⌘ 推薦用EVO底灰(傳說指甲刮都唔甩,我未用過)、郡氏既Mr.Surfacer

C. 洗我又洗左、底灰又噴埋都係甩
- 我個人就係咁既情況,你有兩個選擇,轉隻痴力無咁勁既膠紙/撕膠紙慢慢撕,又或者你錢多可以攞支紅罐黎噴
⌘ 郡氏有支紅色又細細支好cute既底油,叫金屬底漆,呢支主要係比你係上灰之前噴,for 金屬零件用,擁有超超超強黏附力,輕噴超薄一層就已經好足夠,你可以用係GK到:金屬底漆->上灰->上色,用完你會發覺你可以唔洗洗件都得(絕對唔建議),不過記得開盡個吸風黎噴,事關好臭

希望幫到各位初接觸GK既新手
全支浮游炮都係強化abs零件黎真係GK都無咁嬲,話晒易磨,abs磨到我都手指都無晒力
新手永遠唔會玩gk
所以冇事!
都唔知幾時開始GK 會同新手扯上關係

明明大纜都扯唔埋
好多新手噴完隻戰鬥暴龍獸就當正自己大師級直接買mad隻nu gundam GK 黎玩
點解你地upload 到相? 我up唔到
好彩未試過
就係我呢d柒頭,新手走去撚GK
呢到d新手個個大師級 依加連自稱新手都唔敢
新手又唔敢叫,老屎忽又唔夠老
真係要搵個稱呼俾啲真係新手嘅新手

利申 真·新手
Rg nu aeon 上星期行過有成棟
仲勁多折$289 only

RG Tallgeese灣仔社團上星期行過仲有現貨
但ym本身啲嘢都出名貴啲
自從有部超聲波機洗gk輕鬆咗唔少
洗潔精水震完過清水風乾就搞掂
用超聲波洗要較部機洗幾耐左右?
另外有冇型號推薦下?
10分鐘乜柒都洗完
而家下下係廁所人手用牙刷刷下刷洗兩個幾鐘比老母屌到仆街
真係唔洗用牙刷刷?
自己用緊啲cheap cheap家用機default 一轉三五分鐘左右
型號呢啲唔太熟,但見而家有啲機可以供電底座同機身分離
裝水倒水唔駛成揪嘢拎嚟拎去好似幾方便
象徵式刷幾下可能因為自己慣咗磨件每度都磨下最後先一次過洗,暫時還可以
好唔該晒,我GOOGLE搵下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞