fine dining推介

136 回覆
18 Like 7 Dislike
好清淡
想試arbor dinner
大約早幾多book位

你地會唔會一個人去食fine dinning?
經常都一個人去食
好鬼正
你可以唔坐bar counter個位

normal table menu貴少少,你睇吓會唔會啱心水d
louise勁正,但唔fine dining

同朋友gathering適合d
我勁鍾意gaddis嘅service
食過2次,唔會話佢唔好食嘅,但仲未體驗到佢嘅特別或者勁嘅地方

唔知係咪我唔識叫

香港中菜我始終最愛龍景軒
信50best多過michelin,大班樓好過龍景軒
食過睇過片,我覺得係我地唔識食
https://youtu.be/ax8fr5pLgWk

btw 當然個人口味唔同,鐘意咩冇所謂
9) Gaddis 半島傳統法國菜,裝修好隆重,食物擺位會用晒成個碟嘅空間,但dish 唔係好夠熱, 生日有個好靚嘅甜品㗎加埋蠟燭同埋牌, 配埋佢嗰個酒係好夾。

10) Hugo 喺尖沙咀K11 傳統法國菜,欣賞嘅係芝士洋蔥湯係好大舊芝士,食完已經半飽,牛扒都好Juicy, 鐘意佢orange crepe cake 同朱古力疏乎厘 都好好味。生日另上甜品(朱古力波)會有蠟燭,生日牌。

11) EPURE 起海港城,裝修好女性簡潔,份量比較少,女仔食都覺得唔夠飽,雖然話所有食材法國運黎, 但係都唔係話好好食,味道一般。伯爵茶疏乎厘甜到暈,甜點都好多但係死甜味,可以嗌啲果茶中和返。
12) Roganic 價錢來講算係相對平,dish 好多時都加好多綠色菜,味道出奇夾同好食, 好清新。 甜品布丁好滑,甜到啱啱好。

13)Whisk 起美麗華酒店日法菜, 都係價錢相對比較平。 擺款好精緻,用米洒發酵面包好好食,加$580轉A5和牛份量少,建議可以唔使加錢。茶味甜品出奇好食, 層次感好豐富。
Gaddis/Amber啦
食物質素同服務一流
想現代風少少嘅就Amber
傳統啲就Gaddis
同屋企人食飯就Gaddis 同同事食飯就Amber
伴侶你決定

兩邊嘅酒都出色
Gaddis貼地啲會同你慢慢傾枝酒
去齊佢都會諗盡辦法係pairing到impress客人
Amber就商業啲
但係贏在隻酒杯同白酒 John佢揀白酒係有一手

論鵝肝睇你鐘意咩煮法
間間嘅鵝肝都會有分別 樓主去試下先啦

btw點解個個都推薦Robuchon
香港嗰間難食過屎
LE PAN嘅午餐唔使加錢就有魚子醬食, 相當抵玩
friend一路食一路屌,港式seasoning (underseasoned)
換咗chef換咗location裝修無試過, 但個chef喺美國攞到兩星
Vea/ Wing
TaVie
Mono
Roganic/ Aulis
Whey
The Araki
要環境就酒店餐廳
未試過嘅ta vie同ecriture 都有驚喜
鍾意食牛就beefbar差唔多成個menu都好出色,side dish非常好
Ando?

新一星(好似係) 個人覺得不錯
佢 sell 環保
Beefbar世界級
想請問係咪得robuchon同VEA 生日有即影即有相拎走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞