fine dining推介

136 回覆
18 Like 7 Dislike
Octavium接地氣啲 8 1/2感覺fine d
新開左estro但都爆到7彩
Don’t even bother with Louise
Their service is so shit
D雞多到可以打包拎俾老母煲粥
Four Seasons
Caprice
Amber , caprice , robuchon 都食過
感覺上係Caprice 你會覺得好多方面都幾好食完會想再食
其他就都係咁,試過就算冇乜特別記憶
Epure
Hugo's
今年喪食咗好多⋯差唔多每個weekend都食

好野:

arbor好多friend劣評 但真心好驚喜 食材同煮法出奇地夾 (講緊而家最update個menu)同埋算容易book

roganic好refreshing 同埋抵食

petrus好穩陣地好食,服務好好,不過d擺盤唔靚

saito 筆墨好難形容,只能話好值得試

唔掂:

ecriture真心狗也不屌 佢個招牌caviar tart都係

wadatsumi 搬咗舖走晒樣

Gaddis 整體係唔好食,配搭錯晒,要革新一下

普普通通 / as usual:

Caprice

Tosca (真心覺得ok,義大利野我覺得可以食粗d)

epure (用海港城coupon咁平就算啦)
個牛好好食啵 不過食到尾真係食唔曬就真
兩間都今年食過 Robuchon好食好多
之前有個Staycation package包一晚St.Regis房加包肯定Book到L Envol位(晚餐自費)如果樓主未book到枱可以考慮依個Packgae
Robuchon lunch book 緊三個月後
唔介意土炮廚師煮意大利菜
Giacomo我覺得OK 特別係佢個紅蝦意粉

Vea 世界最新排名71

amber第100位

以前食過大班樓,冇諗到佢升到全世界第10
歷史新高,少數冇michelin星星但超勁餐廳
Belon
大班樓1星喎
sor,記錯

btw一星吊打堆二星三星西餐廳
其他地區餐廳唔知,但亞洲個班judge同餐廳都係圍威喂你睇日本第一係Den就知,邊有可能
的確,而歐洲美國南美洲準好多
不過可信度仍然best 50》》》》》michelin
誠心推薦Soho間Belon
可能唔夠fine

穩陣都係 Caprice啦 最多睇吓有無得 ala carte
其實Tosca 可以試下, 我自己鐘意飲酒, 佢地個wine pairing 做得好好, 2位Sommelier都好好, 飲到一d幾特別但係又好岩野食既酒
L’envol 好食。 Epure 都好食
Bra
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞