【手機點用我話事】安心封網

169 回覆
283 Like 16 Dislike
你竟然肯 Click 入黎?守護你手機網絡嘅命運就交係你手上啦![/size=6]

大家其實點解咁驚用「安心出行」呢?驚佢傳 data 俾正苦?Afraid No more!你手機連咩網,封咩網,你話事!

我地會用 「Adguard」依款知名免費軟件來將手機的網絡連線更具體掌握係手裡!

係一款唔需要 root 嘅國際知名軟件!咩來頭大家自己 Google 下 =)
付費可解鎖更高階功能,但今次我地用到更強勁嘅 DNS 嘅等級手段來控制網絡!DNS 其實好似電話簿咁,將一條網址查返去正確嘅 IP 地址,等大家成功連接去正確的網站!

Android:https://adguard.com/zh_tw/adguard-android/overview.html
iOS:https://apps.apple.com/app/apple-store/id1047223162

1. 安裝 Adguard 於智能手機上。

2. 打開 App,點擊「接受」。

3. 點擊「快速的設置」。

4. 「HTTPS 過濾」?順便裝埋冇死 =)

5. 再「確定」。

6. 再「創建本機 VPN」。

7. 彈出「連線要求」,按「確定」。

8. 完成後,會彈出 Adguard 廣告,關閉即可。

=========================================
[size=5]依家,前置 Setup 已經完成!再來就是來個完美示範!

1. 打開左上角「設定」Icon。

2. 再按「設定」。

3. 我地先關哂個「內容阻擋」入面所有功能,減輕手機耗電。再加上,我地並不是用依個方法黎做。 入去「內容阻擋」。

4. 有理冇理,關哂所有功能!

5. 順便入埋去「過濾器」。

6. 照舊,全部關哂佢,咁我地就已經關哂冇用嘅功能!然後,再來就示範最強大功能!

7. 依家「返回」 Step 3 畫面,按「返回鍵」兩次,然後點選「 DNS 過濾」。

8. 強大功能總是關著的,現在「打開」功能。

9. 再來,點擊「選擇 DNS 伺服器」。

10. 推薦選擇「Cloudflare 安全 DNS」。

11. 完成後,返回上一頁。

12. 戲肉到,選「DNS 請求封鎖」。

13. 進入「DNS 使用者過濾器」。

14. 按右下角嘅「+」號。

15. 示範一下功能,輸入圖入面下方嘅「過濾規則」做示範,再按「儲存」。

16. 唔差在,你再狠D,你加多條「||firebaseinstallations.googleapis.com^」嘅規則做示範。

17. 大功告成!

=========================================

示範區

1. 我地去 Google PlayStore / AppStore,安裝「安心出行」作為示範。難得正苦推到變第一名,唔支持下點得呢?

2. 見到親愛嘅畫面時,setup 好哂後,去 Step 3

3. 即刻 switch 返去 Adguard 畫面,再去「過濾紀錄」睇睇 work 唔 work ?

4. 好開心今次示範係好 work 嘅。

5. 再唔係,試下去「www.gov.hk」睇睇?大鑊!上唔到!唉....睇黎以後都係要用電腦 Browser 上了.... 我認命好了。

今日全日搞左兩個鐘, 安心一個月, app 顯示 0KB 數據 =)

我撐正苦安心出行架 =)

不過可惜搞完從今以後手機上唔到正苦網了~ 忍痛下冇問題~ 仲有電腦 Browser 安心咁上嘅 =)
輕輕一推
推 仲要好詳細
咪玩啦
先唔講你幫緊政府刷下載量
要block都唔會用網址block
一定係block wifi / 數據 / 所有連接方式嘅通訊
佢個網址可以隨便換 又或者用ip代替
除非你mon實個app所有流量 唔係就好難保證冇事

AdGuard 唔係比你咁用 唔該唔好誤導人
雖然佢可以咁做,但咁耐以來都冇見佢改過條 link

加上 block wifi / 數據 or 所有連接方式,我記得佢有權限仍然可以當你開 app 果陣就上網,冇記錯佢有個咁嘅權限

冇野嘅,你可以繼續填紙仔,都係一個方法,反正用山寨版個妹妹仔被拉咗 XD

你唔鐘意,可以 pass 架,好過你明明唔想用又要格硬用安心出行,然後日驚夜驚唔知驚乜春

再唔係學人地咁話用鬼機,不過首先你要有一部先,都唔係人人都啱有一部
都係個好方法 =)
樓主咁辛苦打左咁大篇野,得幾個回覆

教學po

其實如果要用可能用adguard home會好似好啲
可以係vps set完然後改DNS就得左
任何假app/封上網/走精面方法一律唔建議
填紙仔最好
dns係類似電話簿嘅嘢
綱址係聯絡人個名
ip係電話號碼
當你已經知道電話號碼(ip)就唔需要查電話簿(dns)
所以block dns唔係直接阻止你連上去
佢只係一個間接嘅方法去避免你連上去

另外adguard係用緊vpn 但android係唔支援vpn上vpn
姐係你要用呢個方法就唔可以用nord/surfshark呢類vpn服務

我唔會阻止大家用呢個方法去裝安心出行
但你要清楚呢個方法有咩缺陷/漏洞
唔好人哋話有效就有效
我研究下,最重要可以改 Dns 可以 block d 乜,只要控制到手機 data 唔去 gov 就可以 =)

之前樓上有個師兄推薦 netguard block app 上網其實都得

不過我慣咗 block 埋煩 L 廣告
假 app 犯法,但 block 上網唔會犯法,

==================
AdBlockers 是否合法?

許多人對 AdBlockers 的合法性有疑慮,但 Adblock Plus 連續打贏了五場官司,告訴我們阻擋廣告或特定資訊進入自己的電腦是沒問題的。
本身有用開 VPN 點搞
android support 同時連幾個 vpn?
會畀人認到筆跡
黑警亦有權即場記低/影低你資料作紀錄
Prince
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞