1066年9月28號:雜種威廉入侵英格蘭

134 回覆
113 Like 3 Dislike
啤牌King就係佢
千幾年前仲有色雷斯帝國果陣就係
拜占庭入左中世紀之後有幾廢大家都睇到
唔係君士坦丁幅牆夠厚+揹住東羅個名佢應該早多二百年滅國
無計啦,果陣穆斯林真係勁到連希拉克略依d英雄都變狗雄

仲要西方嘅羅馬教宗都唔妥東羅馬嘅希臘正教

腹背受敵

當威廉同英軍打緊個陣(Battle of Hastings) ,有人放風話威廉陣亡,威廉就喺士兵面前除頭盔露一露樣,希望穩定軍心
Bayeux Tapestry 就畫咗依一幕
第一個用獅子好似係威廉個細仔儒雅者亨利,亦都係短襪Robert 同紅髮威廉 William Rufus 嘅細佬。佢用嚟俾安茹伯爵
但數目就唔太清楚
我記得唔知邊度睇過,初初得一隻,加加吓變到3隻
不過香港 美國 蘇格蘭 教省 同坎特伯雷冇從屬關係 唔似天主教 而教會教義日常事務都係大主教處理 但我記得有一段時間 主教當選之後要國會通過批准 不過後來應該只係變成循例程序
其實十字軍東征個次都應該當收左皮?
未正式收皮

尼西亞帝國仲係被視為拜占庭帝國歷史嘅一部分

之後成功復辟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞