1066年9月28號:雜種威廉入侵英格蘭

134 回覆
113 Like 3 Dislike
其實都無咩所謂雜唔雜種
就算同樣係女真人,宋/明時代女真人都唔一樣,部族之間會聯姻/整合,混血都好正常
就算冇宗教信仰 都應該一夫一妻
某個教派嘅偉大聖人十幾個老婆咩!
原來維京傳奇果位羅洛真有其人
亨利八世最誇張都係結6次婚但佢每次都係1個老婆
如果唔係佢離婚,就唔有聖公會
但西方君王一樣大把情婦

Norman就係來自北面嘅維京人咁解,佢地最叻殺人搶嘢,之後為咗令佢地收手就俾個地方佢地住 (Normandy)
Augustus the Strong 300幾個子女
波蘭王?聽講有次唔小心扑咗自己個女
小弟淨係知佢賣陶瓷發大達
都唔見得歐洲基督世界好有道德 lol
道德價值用嚟講㗎啫,最大作用係規範平民
淨係識New Jersey
佢仲鐘意擺條女喺大床
比個驚喜啲來賓
美國嘅New Jersey號嚟過香港
有啲人會用新澤西號代表食水深

依樣同香港關係密切啲
而家唔係講道唔道德
而係講緊個制度同規範

起碼係西方即使係貴族國王人地對呢d制度係有意識知道佢既存在
違反左呢d規則佢地都係有意識知道自己違反左

反觀支那歷史,法律有幾可管得到皇帝?
四百年前英國國王已經唔入得國會
支那有咩地方係皇帝唔入得?
雜種
咁係因為歐洲嘅封建制度一直存在

春秋時都仲有百官百工驅逐國君

一如詹姆士二世
宣佈國王叛國仲斬佢頭

不過Oliver Cromwell喺天主教徒眼中都係衰人
完全唔係果回事
春秋時代既野去到秦朝已經推翻晒
秦朝既野去到漢朝又再次推翻晒
中國歷史從來只有亡國而冇朝代更迭
有情婦都冇用,生嘅都係私生子
威廉四世有14個私生仔女,冇個做到皇帝
結果由維多利亞女皇承繼
就係秦政消滅咗封建制度囉

但漢應該算係行秦政?

外儒內法 中央集權
759有賣澤西島奶,係咪更加密切
安妮女王過身之後之所以會選HANOVER呢個排係繼承順序50開外嘅家族因為得佢地係新教,前五十都係天主教,自從光榮革命之後,大不列顛(個時米字旗仲未有紅色交叉)只准新教徒繼位,而英王/女王必須係國教「聖公會」(新教其中一支)最高領袖

係,英國國教聖公會就係我地香港隨街都可以見到一間嘅聖公會學校嘅個個聖公會,香港呢個係佢地分支,歡迎熟宗教嘅巴打絲打補充。
唔該晒巴打DQ天主教徒係當時最重要條件之一
G持 磨牙
對古代歐洲施認識好淺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞