建築大判有邊間係正常

642 回覆
8 Like 95 Dislike
俊和世一

垃圾
其實佢哋都好撚慘
又好多嘢做
但乜都推到好急 又成日改嘢
佢哋對住下家無理由露底話自己唔識
唯有扮下嘢頂硬上
同埋有啲mc文化係要分清階級
我之前有個新輝pc幾啱傾
佢同我講返 佢上面啲大佬講明唔好同啲下家咁friend
要保持距離同有階級觀念
比我真係唔撚要
最好做一定係睡安

良心司
minimum paid好似5000喎
傻鳩先信d所謂大佬
有獲就你食,無獲就佢升
野就你做,袋就佢R
做野方法因人而異
但做野緊係用最簡單而又解決到件事既方法去做
同d判頭夠熟,判頭幫手解決問題好過追個判頭個判頭玩番PC仔轉頭
夾過幾間大判 PY班人真係閪中之霸
成班唔識做嘢老屎忽唔理班新人 班新人唔會知點做 啲嘢亂鳩咁寫 然後班老屎忽睇都唔睇就交出去 直頭提佢應該點做仲嫌你煩要求多多 遇到每一個細問題都企喺到等指示 啲engineer唔會思考下點做 自己又唔會出現場巡下睇發生咩事 完全唔會同你急個工期 鑽合約漏洞多唔係做工程

呢間嘢由building踩隻腳入Civil仲用building關埋門打仔嘅風格唔同其他人夾嘢 各位新仔入去睇路
利申:已走
PY 所以civil job 都落錯標 直接用sub 仔既標加少少錢就當tender, sub 仔都好信
Zita?
Coupler
所以好多野preliminaries都無預到數 最後中標價都低到無倫 未正式開波埋牙就話自己蝕緊幾多億 開工時無錢請人咪直接叫sub仔自動波上 自己人就坐office嘅就係咁上claims想追返條數
中海出名冇人管 現場科文唔L會理現場
早5年既事。賭鋪大細都唔止
少不更事曾經試過apply, 但係唔請我
安全是我的習慣~
閪到想裸辭
均安建築 閪到核爆
間公司細到咁,google前幾個搜尋已經係唱緊佢
禮記算數1數2好既MAIN CON 但無咩JOB 就收皮..
可以揀 好多海外,唔知AUS/ SG 兩個地方
利申: 做左6年
印度都有site添
呢啲建築部都係長短周wo
想知點解東九個地盤可以做左咁耐
新輝連續兩年凍薪
兩年封加人工信都係「因社會事件 中美貿易戰…下刪三百字,所以凍薪一年」
低市價起碼5-6k
唔係金門仲閪咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞