[今次認真][多圖] 由零開始寫隻手機game出黎

301 回覆
182 Like 10 Dislike
hello ching 先講明我就唔喺勁深入識game design既, 不過都會睇啲game design talk同video essay, 事關我係讀animation有時啲concept都會用得着
希望小弟愚見會有啲咩參考價值

個人覺得呢類簡單易明既輕鬆progression遊戲, 最重要係既野 其一就靚, 順眼, 呢點已經絕對無問題
其二就係處理玩家接受既資訊量, 大家應該都知就即係ui ux&feedback嗰啲野啦

就呢方面嚟講 如果我作為一個玩家我係覺得暫時個戰鬥畫面係有些少亂既
有好多information 而有唔太分得清邊啲比較重要(當然識既人/熟呢啲system既人可能比較容易明白, 但我想以strictly mass market既角度嚟講)

就個斬擊effect trail為例, 我覺得作為最basic開頭用到落爆機既技能嚟計, 呢個設計太花巧 可能玩咗幾關就會開始視覺疲勞
而我暫時唔太睇到啲咩原因要三種(?)fx疊埋砌出嚟 (呢個係單就基本攻擊嚟計 如果你話想後期有得upgrade/加效果/轉屬性的話 我覺得咁樣情況下疊加法係可以既)
如果你係想用大既光點表達最主要既motion/trail, 再加咁多細既光點同速度線 感覺就好亂
要諗諗visual上想用邊樣野主導, 減少啲無原因既修飾, 咁反而會阻住玩家接受比較重要既資訊

其他ui element個情況都有啲類似 例如怪物儲力同攻擊有個漩渦effect, 但係移動中又會有危險信號遮住成怪 技能鎖定又加多兩個碌喺上面 個畫面又唔係得一隻怪, 要keep track of幾隻唔同敵人
基本史萊姆就無事 去到後期啲更複雜, 更需要注意敵人屬性同攻擊pattern既戰鬥就好容易令玩家overload
覺得咁既情況可以有兩種做法(或者混合嚟用, 視乎你想走咩路線) 一種就係釐清唔同資訊重要程度, 簡化唔同element, 將個visual hierarchy砌翻出嚟令流程簡化, 加強戰鬥既速度同flow
另一種就係製造停頓位, 俾玩家自己process唔同information慢慢做決定, 近小小strategy既做法(揀技能既畫面有小小做咗呢個效果, 可以考慮想唔想double down, focus on呢個系統做戰鬥主導)
另外怪物跌野既fx我覺得都有啲累贅, 既然已經特登有個表不斷更新拾獲物品列表, 我覺得主介面既掉落物品可以考慮deemphasize, 令佢唔好遮住啲怪同攻擊效果
喺顏色或者大小上都可以試下調整

另外有個位就比較難解釋, 亦比較重主觀成份, 就係啲嘢既motion同速度
怪物既移動速度我覺得有小小唔舒服, 佢先比較快咁移動一段距離, 再減速keep住slide多一段距離
而佢slide個距離我覺得係太大, 比較難抓佢會停邊個位(又係嗰句, 一隻就ok, 幾隻全部行緊唔同方向就出事)
我覺得兩種做法, 縮段佢停止所需距離/時間, 或者令佢個motion再均速啲, 唔使等佢停就可以攻擊

最後都支持翻創作, 有時間我會download你隻game嚟試下, 到時夠料既再試下俾啲更準確既建議同comment俾你
Lm睇巴打你講多啲嘢
可以睇下flatbuffer
無咁易俾人改到data 都係類似database concept
得閒研究下先
一個靚既particle effect 困擾左好耐

多謝巴打咁俾心機打comment,之後會再執執啲effect
同埋好奇問下點解唔放埋ios
純粹無dev acc 定有技術上困難
dev ac貴
google play果個係中學開用到而加
明白 到有你工返果d 就唔係咩錢
不過到時應該更加擔心無時間再繼續整
你呢段黃金時間有件咁靚既野present 下真心好掂
希望搵到工
reduce 0%
呢個就放心都得 你有料而it 市道唔差,你言談ok 基本上唔會唔請
諗下會唔會試下心頭高d in 下外國大廠好過
入到去玩幾年見識都唔同
多謝巴打試bug
好多bug,有排你搞諗下點解LOL出咗十年仲係咁多bug
無限debug輪迴地獄
viego
之前玩過隻類似既nds pokemon game。玩法係圍住隻pokemon畫圈,畫夠就可以捉。。。

Btw,寫過game,覺得最難既部份係畫畫。我見你好似已經有assets,咁應該頂得住既。加油
最難係debug
姐係其實programming 就只係學一堆code, 但幾時邊度用就係個人修養?
寫隻驚要幾耐
留名

利申:讀寫game 出身

你啲圖好過我好多
支持。近排都整緊佛系手機game
就整好曬
而家問緊唔同學佛人內容岩唔岩
到時都支持下
有冇contact方法
particle system同GUI最弱
巴打整得幾好
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞