[今次認真][多圖] 由零開始寫隻手機game出黎

301 回覆
182 Like 10 Dislike
生存mode諗緊遲下可以加招被動技縮短時間
油顏色個idea好似幾得意
嚟緊試下加
依家隻game好單純就係要殺晒d怪
一黎d怪太易清二黎可以屈裝清怪先
survival mode加下彈幕玩法避下子彈多d野玩
去到後期出遠攻同魔攻怪會有多啲彈幕元素
玩到後d再比cm先 可能好多建議你喺後面已經做左
但依家每個大關遊戲時間都好長同好重覆
推多兩推就好易冇心機
不過隻game變打寶刷裝game嘅話應該會幾好玩
起碼重覆做同一樣野背後都有d意義先
依家打完怪都係跌d垃圾好似打極都未完咁

同埋建議張個大地圖變darkest dungeon咁random gen 6-10個grid 又可以每幅圖加d獎勵/挑戰/陷阱/限制
好過5x5搵死人同咁單調
Btw睇好樓主隻驚
多謝巴打建議
早期啲怪跌嘅料可以用嚟中後期合裝同升裝
同埋而加搞緊個簡單嘅競技system俾玩家互鬥
希望有咗player network之後可以越嚟越多得意新玩法
玩到火山
想建議下收近戰弓箭同魔攻分開3條stream會好d
依家暫時我玩落都係打怪跌新裝再換
淨係用近攻斬斬斬已經斬死晒d怪 覺得弓同魔好多餘
maybe後期會有d淨係食弓or魔攻嘅怪都未定
但我覺得分stream咁玩嘅話可以多d野玩

多口問句
其實隻game仲會唔會更新
火山嘅怪平均斬幾多下死
可以考慮下tune一tune難度,幫啲怪加近防

遲下諗緊加特殊關卡,
啲怪可以跟巴打建議免疫近攻
有冇iOS
未搞
等你
留名等IOS
啲it 狗唔催唔得
用近攻斬梗係不斷來回掃
一秒彈十幾個miss出黎
如果用返嗰個關出嘅武器大約4下死(?)
唔肯定

武器stream諗過近攻就照來回斬
箭就好似戰機彈幕game就自動射 但頻率就依家再快少少
魔攻就劃圈召魔法陣攻擊 (啫劃細圈就用少d魔放技 劃大圈就用多d魔aoe咁 攻擊方式類似依家招火技)
技能就照舊時停劃圖出技 但可能分返唔同stream唔同技咁
eg 近攻就狂戰士加食傷加攻
箭就食傷加攻速
魔就回血or even召喚圖騰幫手引怪or幫手打
我覺得預期加難度不如加多d變化
易唔係一個大問題
單調先係
btw打到遺跡
原來已經係尾二嗰區
用火山嘅裝打有d難殺怪
但評價照舊有d單調就黎棄驚

同埋d錢除左抽獎仲有咩用 d錢儲左成百萬未用過
同埋唔知係中左bug定我d裝太勁(明明都係用跌出黎嘅裝冇升過)
d怪打我成日miss
我成個火山基本上避都冇避過就咁來回劃到爆區

有個問題就係我基本上關關都係最後嗰格先出boss
掃圖掃到悶
睇嚟真係要加加難度
下個version會set返高少少boss房出現機率
原本預升裝會食好多錢
但睇嚟而加冇乜升裝必要
會tune下
可唔可以有師兄你的TG ? 其實整個metaverse 都係用unity, 再外判blockchain implement 出去, 又得唔得?
數值平衡先係最大問題,香港好多遊戲開發起RPG SLG都做得好差,即使台灣都唔代表個個都做得好
巴打你想整metaverse?
聽日會第二次見個PM, 希望順利合作到。真係好難搵岩嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞