[今次認真][多圖] 由零開始寫隻手機game出黎

301 回覆
182 Like 10 Dislike
其實冇話學幾耐
都係有少少打code + art底就直接開始邊google邊整
呢啲assets 係unity 免費有定要自己畫
睇落去好撚勁
I mean 個idea
好多programmer 都識整game
但有冇idea 整到一隻吸引人既game 就係關鍵
睇完啲gif 覺得你隻game好吸引
小弟自己畫的
不過unity/上網都有好多免費asset,
但如果想要成隻game個art style consistent啲就可能要自己tune下,
又或者好似我咁直接用photoshop/illustrator畫
其實個idea都係普通RPG game做起,
打得機多見到其他game有啲咩得意嘅系統/feature就加埋落自己到咁樣
留名
戰鬥系統去到呢到就差唔多講完,
係時候要搞系統嘅其他部分,
首先搞咗個主畫面先,
其實同而加出面啲手機game都係差唔多,
畫面底有制俾你去唔同嘅地方,
畫面上面就係玩家自己嘅stat:HP/MP/LV/經,
仲有錢/鑽石/技能點之類嘅資訊隨時update。

而加呢個畫面就係入關打怪,
我哋可以揀唔同嘅關入,唔同嘅關會有唔同嘅怪同埋Boss。
想自學有咩門路
本身識唔識program?
識 hello world 算唔算
咁應該都好初學下
其實都係睇下你想整啲咩類型嘅game,
如果係像素風果啲簡單2D game可以用RPG Maker整,
連code都未必洗打
之後就到物品欄,
入面另外有分開裝備同埋普通道具/材料。

我哋可以揀著咩裝上身,亦都可以賣咗啲裝嚟換錢
好似你咁大概要幾耐
btw, 之前上網學python, 見佢都係教一堆function code. 睇咗幾個鐘都冇種學咗野既感覺
如果係咁嘅話實戰應該最啱你
https://learn.unity.com/
Unity本身都有免費嘅online tutorial,同埋佢會假設你唔熟打code,
所以唔洗驚門檻太高,可以開個project跟住佢一步一步咁做。

另外youtube都有好多教人嘅channel,
我自己就有睇過呢個,覺得幾好:
https://www.youtube.com/c/Brackeys/videos

你自己可以explore下先
留名學野,自己都想整隻文字game
文字game應該ok易整
有咩唔明可以喺到問
留名等有得玩
點解唔係lv99?
想識樓豬
求其打住先姐
跟住落嚟就輪到技能頁,
好似物品欄咁樣都係分開咗兩邊,
左邊係被動技,右邊係主動技。
主動技果邊可以揀裝咩技能入技能欄,每次戰鬥最多帶6個。
米色拉
樓豬開驚公司,我第一個實仆
想玩 g持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞