【Housewarming的禮儀】有冇人關心吓屋主嘅感受

65 回覆
84 Like 15 Dislike
呢啲我唔會叫係fd
唔幫手買嘢唔開枱唔執枱
食屎啦
你肯定呢啲係fd…
有冇人租樓都會搞house warming
咁係你D朋友唔識教仔喎樓主

已教好自己仔女:
入人屋第一件事打招呼然後去洗手
人地屋企任何物品要先問過人地可唔可以攞
嚴禁走入人地所有房, 除非屋主主動邀請

就算係家族聚會, 屋企人都係咁話
見過幾多o靚仔無家教:
開人雪櫃摷野/上人地床跳/摷人地D櫃
呢D完全係養不教,父之過
踩/跳梳化
篤電視
大力砰門/雪櫃門
攞幅牆抹手/ 座椅撞牆

大人細路都有
係訪客唔岩架啦

但都無野可以做
你真係介意就唯有係唔好招呼人上黎 sad
跌咗落街你就變凶宅人哋最多生過個,你即刻變負資產
識做人既應該主動話夾返錢
主人家話唔駛係另一回事
夾禮物都係每個人夾少少
如果真係煮大餐果d就變左屋主一個請幾個

另外都勁憎d約朋友老奉遲到
要成班人等
仲要係屋主要拍卡出入既屋苑, 即係要人落樓接佢/成班人樓下等佢一個
除非間屋需要有人嚟踩旺 否則一律些絕gathering 疫情就更加不了
根本好多大朋友都好L污糟 食到一地都係 但又鍾意專家上身評頭品足
喇叭好得意,手指一⋯立即凹咗!過癮!
Some American use the word entitled… I finally got it.
廣東話古語:老馮㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞