【Housewarming的禮儀】有冇人關心吓屋主嘅感受

65 回覆
84 Like 15 Dislike
不嬲都係可免則免
又要準備食物 又要準備啲嘢比朋友玩
事前又要執屋打掃
完晒又要再清潔多次

最大問題係 一開左頭 之後班人就會keep住上黎
完全picture到個畫面
最慘係唔可以幫人教仔,如果阿爸阿媽都講到明冇嘢,就更加唔出得聲
其實唔係怪啲細路,係怪啲唔識管教嘅父母即係我啲Friend

好彩我啲Friend又未去到咁
咁樣真係好崩潰,淨係事後執手尾大掃除都要搞幾粒鐘
我都試過!有兩個要等埋佢哋先開飯,但佢哋一啲唔好意思都冇㗎

招呼人嚟真係要準備好多嘢,又要執屋又要準備嘢食,真係唔Expect大家幫手執屋,只要保持個人衛生清潔已經好夠
冇錯就係呢個流程!
完咗housewarming都應該唔會叫人上嚟了
其實猫都係,我都幾鍾意朋友d猫,但上到嚟會抓花晒d梳化布同窗框牆身之類,又有猫毛。個人有少少潔癖 唯有睇開啲。
個啲唔識買禮物(門面野)都算
有啲直頭上埋床訓都聽過
條友咩關係
會帶貓去人地到咁痴線?
直接呻話

下最近收工好攰喎
唔想搞 party 住

睇佢點答
佢話幫手咪睇下佢幫幾多
佢冇話幫手咁你就慳返啖氣了
禮物又唔係必要嘅
最怕人買禮物
唔啱用唔啱食等於浪費
香港地最貴就係空間
我有D FD好鐘意請朋友上佢屋企, 煮埋比大家食,
不過通常有工人。

有又另一D FD 好MEAN, 成日覺得上佢屋企要幫手買野食,
又怕整污槽D地方,
不過會叫我得閒咪上下去....
然後我一次都未去過

講真, 睇性格, 唔鐘意招乎人, 咪唔好叫,
出街都大把選擇, 做乜鳩搞到大家唔開心
成班人走上去 打邊爐切野洗野執野做到仆街 最好叫外賣食完掉晒d垃圾乾手淨腳
AV 情節
可能自己唔好客 唔係好鐘意叫人上黎
就算人地都一定只會叫外賣 入房訓個d更加無可能 我會話夜啦幫你call車走 我自己未沖涼都唔會坐上床仲點比外人坐

去人地屋企食飯都係
我永遠只係話叫到會/外賣
乾手淨腳 同埋上去點都買d野
最少都兩盒日本士多啤梨唔好咁寒酸
你啲fd都麻麻地
比我會知主人家唔方便
細細聲提佢老豆老母睇番住啲細蚊仔
想問大家通常招呼朋友煮大餐會唔會收返錢?
人均都唔平
仲要朋友夾番零食野飲係咪正常
有另外送禮俾屋主
其實都要睇返你地去到幾friend , 同大家個經濟環境
同係屋主邀請人上黎 定 人地約屋主想上去玩
完全明...
之前個fd 帶左d 狗仔黎
d 狗仔本身好乖 完全無問題
問題係d fd 自己拎上sofa 抱 之後放sofa...
大佬真皮新sofa 黎架...

仲有個細路悶 無野玩就係咁chok sofa 個枕頭較位
勢要整爛佢咁
又係咁跳上跳落按摩椅 玩個腳制
之後仲起勢咁拋個cushion 撞去天花板
唔貴既野都唔拎黎玩

之後個fd 仲要打爛我茶壺個蓋完全無提及賠返俾我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞