有無巴打做過測量助理(蛇仔)

130 回覆
0 Like 8 Dislike
其實 AS係??
Bs 咁岩經過想問下
細公司 基本上as價 做哂S既野咁濟

大公司冇人脈 你做幾耐都係大o靚

依行都係學歷麻麻 又唔想體力勞動太勁既先會揀黎做

依家做蛇仔不如去做譚仔仲好
不過都講真既
無乜興趣就唔好入行啦
呢行要不斷進修 又污糟邋遢 人工又唔高
你進修得既 咁不如揀其他行業 例如it 人工又差唔多 又舒服d
你污糟邋遢得既 不如做下墨斗
起薪都900-1000日 做夠一年半載 起碼都大𡃁 開1100-1300日
跟到好大佬既 你上到墨王就1500-1700日
墨斗又係唔洗搬搬抬抬 彈下線就一日
測量真係搵鳩苯
跟住好多話讀書入政府做so
我勸你依家先黎讀既話 唔好發夢啦
讀得黎都過哂退休潮
呢d位一請夠人 無乜人會走
你幾年後先畢業 隨時考返5年6年先入到
你唔後生既話都入得黎都30幾...起薪都係兩萬幾...
捱13年先頂薪 拎到4萬幾時都40幾歲人
不如做墨啦 做返三五七年就墨王
逗四萬幾人工 呢行又短缺 唔會無野撈
最低限度入行都搵兩萬幾
仲要做測量其實都要彈墨

你判頭底,除非識RSS嘅人,否則好低機會請,有得揀做乜唔揀poly grad 要請你?細盤通常有自己人馬,大盤大把人俾佢揀邊輪到你
我就係30幾歲人先轉行,又30幾歲先懶上進走去讀IVE。
識左班同學仔,先比d同學笑我得16K…先知做左兩年比人剝削得好利害…

一出field起鏡…d同學已經叫我過檔…
話我斗清潔工人工,做AS post,但做緊SO野…
正常情況下,SO洗鬼開綫咩,反而比較注重indoor work, 入數計數畫圖回form依啲先重要,field work嘢手版眼見功夫,做SO係要識得計同做啲嘢背後原理,純粹跟大佬俾啲數開綫有幾難啫?不如你搞清楚SO個角色係要做乜先啦⋯⋯⋯⋯
16k as又過份咗 大蛇都20k又唔洗孭飛
我梗係明啦…
我個SO味唔是做SO野囉…佢主要係同d客吹水同同老細傾下進度,夾下人手工序,分配工作。
咁SO d 野味我做囉…
入數計數回form…諗都唔洗諗…
Fieldwork係手板眼見工夫…唔會做唔倒。問題係時,唔好講到fieldwork好容易咁。
做蛇好悶嫁,冇得諗野😂
我孖蛇,sorry,我真係唔覺得fieldwork有幾難,要嘅係經驗同靈活性
其實我地大家都岩⋯⋯
您講左個重點,就係要搵個有經驗同靈活既好拍檔…
唔係真係嘔血…三個月唔夠就走條蛇…教到冇心機教…
做幾個月加3k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞