有無巴打做過測量助理(蛇仔)

130 回覆
0 Like 8 Dislike
做左9年
有冇d咩建議讀邊間同咩課程
近排諗住報autocad課程,但我其實未識計數開野
通常你有學歷就會向電腦方向發展,就好少出site,不過依行你起碼做到中層先睇你學歷,可以白紙入行先再決定讀唔讀書
我做緊啦中層姐係做到帶隊個位
surveyor
帶隊As夠帶
Surveyor先係中層 要做到呢個位再讀感覺遲左
係咪讀反poly果個課程好
讀書考政府so算啦,而家年年請人
我覺得surveyor先係中層姐
因為蛇仔升As唔難,poly果個好似係全日制
入到跟住年年跳point
做contractor 同consultants 都收皮
利申:之前比A公司cut 約,點知塞翁失馬
蛇仔返夜校考政府so?
Land Survey
SO(E)/SO(L) 政府呀Sir傾向請poly啲人
如果有IVE HD嘅話SO(Planning)最有機會
但poly個LS冇part time讀
除非你有興趣半工讀進修,否則都唔好做
除左唔係好洗搬搬抬抬,其實無咩好處
做一年同做十年個分別只係老蛇人工高少少,永遠都係畀人點
入去做SO會唔會好尷尬 政府d LS基本上都係d師兄弟姐妹
想問下各位師兄意思
我做左幾年 係AS黎
諗住半工讀進修下入政府做SO(L)
見兼讀得IVE hd測量同Pro dip土地測量
因為爬過文hd個測量似係向SO(Q)發展
諗緊讀Pro dip好無
揸住Pro dip想做SO(L)又會唔會好難?
做左3年XX土地測量AS

由14K咩都唔識,到拿部鏡出去走線,settlement,setting out site boundary/grip line,topography,elevation,floor plan,C.C….etc 都係得16K
最緊進收先知,出面識人介紹既話,蛇仔咩都唔識18K不是夢。只要讀完IVE diploma 20K係基本。
結論:有機會識多d人、小心選擇公司、希望唔好有巴打入我公司。
利申:一度比同學歧視16K⋯⋯
唔多唔少都會嘅 好多本身都識 一圍爐吹水都係傾個啲嘢 但啲人都nice嘅

其實出得offer都證明係有能力 因為啲呀sir寧願唔請都唔會亂收人
轉公司?
但係唔進修咪由蛇仔做到變蛇王冇得升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞