[結局] 【獅子山恩仇記】(三) 恩仇兩斷—等待,並心懷希望!

140 回覆
31 Like 1 Dislike
呢個唔同 只係呢個故既角色都好有目的性同行動力
你可能小睇樓主嘅故,
樓主筆下嘅角色成日都會脫離樓主嘅控制自己行動嘅
佢應該係睇太多
呢個真,應該話故事發展後,角色會提出「咁既行動更合符人設」黎推翻我本身既故事
但我真係會同D角色交流
我無痴線呀呀呀呀
在獅子山推
考埋試寫更多森羅萬象
下個故成形中

今 晚

【獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

最終預告+連載開始日期+預熱活動開始

考咩野?

All the best la!

祝早日升職升到去Management 位,
每日可以齋坐office 寫故,
日日雙倍/三倍連載

唔會啦,做隱形小薯寫得仲安心理得

「一度得生者,豈有不滅者乎?」

第六天魔王.織田信長

萬物有起始,就有終結。

從只有一天生命的蜉蝣至誕生已過百億年的個宇迦,也注定迎來破滅之相(लक्षण)。

但為甚麼,這個法則需要存在?

魔法社會於香港的結構主要分為負責行政管理的「北斗會館」與負責觀察魔法活動並派員處理的「獵戶座天文台」,每一年的鬼節與萬聖節,都是人手最為緊張的季節,今年萬聖節,獵戶座天文台決定今年增加人手,處理無數與神秘相關事件。

「達德中學魔力值上升,又有廢墟靈探團出事啦!!」

「佢地就係想咁啊?!」堪天廳的溫主任無力地說,「派驅魔師去!」

「附近驅魔師五分鐘內到場!」

「海洋公園確認到有真正既女巫混係人堆之中出沒!」

「想搏大霧呀!通知伐魔隊!」

獵戶座天文台的堪天廳亂作一團,魔力反應在地圖上形成光點,看過去如迷型極光一樣,即使投入了第七期的臨時觀察員也是在苦苦支撐著。

一份報告飛入眼簾,使溫主任也為之一呆,決定呼叫第七期的那個人…

陳立正 魔幻連載再開

「你好,我係范普仁,獵戶座天文台臨時觀察員。」

「我…我叫凌晨月,你點可以咁樣講自己個名俾第一次見既人?你係…麻瓜?」

「你夠講左啦。」

「咁…無理由得我單方面知你真名。」少女別過臉去,愈解釋愈細聲。

抱歉了我只是來炒散的。

萬聖之夜,少年與少女卻來到了醫院。

「架的士鏟左上安全島,呢個人入院既時候已經係危殆。」姓白的醫生解釋道,「本來醫生已經一個鐘前係急症室宣佈左死亡,但係分流站既測魔儀突然開始轉,代表附近有魔力流動。」

死者於萬聖之夜回到人間,傳說故事在三人眼前化為了真實。

「佢復活左。」白醫生說,「咁交俾你地,我要返宿舍餵貓。」

在這兒留下的是復活者,我,凌晨月…

…與復活者的家人。

「求下你唔好!!」

「我唔想無左爸爸!!」

「我地個仔仲讀緊小學!!」

「我唔明…我唔明…」

沒有商量的餘地,沒有求情的餘地,死亡是這不公平世界的唯一絕對公平:每個人都會死。

凌晨月手形一恍,手中多了一支長杆,長杆一轉才發現那其實是一把如她一樣高大的鐮刀,正散發著寒氣。

「我係來自死神隊既死神,死神編號079,先生你理應死於車禍當中,記錄中亦無你既不死編號,所以…我會為你帶來安息。」

剛剛羞澀的少女突然判若兩人,眼中口中只有無限的冰冷,五官說話中不帶一絲感情。

死神,降臨於此。

「過黎啦,你地唔會想親眼睇到,反正等陣你地都唔記得。」

我一邊拖走正哭得崩潰的復活者家人,一邊暗自嘆息。

這次炒散,真是徹頭徹尾,無可藥救地中伏。

【獵戶座天文台炒散中伏血淚史】

2021年10月31日

萬聖之夜,含淚開工

作者:陳立正(無人約)

炒散中伏血淚史預熱活動!
所有patreon訂閱者可以透過表格設計一個角色!
角色將會成為故事一部分於故事中登場
(其實即係舊登好流行玩既"入故")
訂閱者請到patreon填表PM我,10月14日重陽節截止!

另外patreon上會有前傳短篇,暫定10月中會完成
而patreon會員可以提早一星期,即係10月24日睇到第一篇連載

當然連登既讀者係閱讀體驗上係完全無影響,我地10月31日萬聖節見啦~

今次都係無人約啊我留係屋企寫文啊無人約去海咩公園迪咩尼樂士佛台老蘭我唔知呀我係屋企出文呀
加油呀
support
【森羅萬象:獅子山恩仇記】 第二章: 朱斯提提亞(對鄧有德見死不救)
明日 Patreon公開!
見字拉筋
如果離開了他,鄧泰思一定會幹出更過份的事吧,他一定會的…這段日子的相處,加上昨天晚上看著他如瘋子一樣的狂笑,鄧泰思即使對自己如何溫柔,她亞娜也知道他心底的憤怒正如何扭曲他的人性。

前提是如果他還有。

要拯救他—亞娜下定了決心。

卻用錯了方法。

【森羅萬象:獅子山恩仇記】
第二章: 朱斯提提亞(對鄧有德見死不救)

https://www.patreon.com/posts/57076198

呢個未算係
感覺上冇咁多字
紙言計話有 其實比大家想像中長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞