[結局] 【獅子山恩仇記】(三) 恩仇兩斷—等待,並心懷希望!

140 回覆
31 Like 1 Dislike
大家好我係陳立正,我地又完一個故啦

一如以往要多謝大家支持,因為無大家個故真係寫唔到落去

最近說左個朋友開始上網出故,我是咁講的。

「出故同自己寫文有咩分別呢,就係有人同你互動,會有回應,反映,除左自己愈寫愈好之外仲會好開心,雖然有責任有壓力,但係如果你真係鐘意寫故既,一定會落在其中。」

呢個故一開始既念頭其實就係打機其中一個角色係基督山伯爵,無意抽到佢後覺得佢好型,於是走左去睇小說,睇完後我就覺得…神作啊啊啊啊?!大仲馬好屈機!!

當然,身為同樣寫故既人,原著中一D鋪排我自己覺得可以寫得更好,因為寫文就係咁,就算寫到大仲馬,雨果,金庸既神級水平,其實都唔會完全岩自己口味,於是我開始諗嗯嗯嗯嗯,呢度咁寫會自然D,呢度應該描述多D,呢度應該寫少D咁…漸漸地,一個屬於我既基督山恩仇記就出現腦海中。

諗起當年我睇BBC版既福爾摩斯,其實就係將18世紀既福爾摩斯故事放到現代,華生由寫書變寫BLOG(雖說我就覺得現代應該少人寫BLOG…),福爾摩斯SEND短訊之類,結合之前既構想,獅子山恩仇記從此誕生。

開故日期係5個月前,即係4月,轉緊工既我有種重獲新生既感覺,有睇上個故既讀者就知我係OT到幾乎要斷文咁濟,個時為左唔短,每晚OT完再手機寫文,真係有種會爆肝既感覺,呢個故我係係相當輕鬆既情況下寫出黎,因為結構完整,寫既時候都無咩點卡關,唔知你睇唔睇得出。

相比起之前兩大系列既「末日系列」同「職業魔法師」,獅子山恩仇記既格局係私人好多,並無咩正邪對立,理想對撼之類,每個人都係只為自己既目標而行動,可以話係一個非常「私利」既故事,但亦因為角色行動只因為自己,可以睇到每個角色發展同成長非常完整,由自己「想要某事」變成察覺自己「需要某物」,寫左兩大系列幾年後算係新嘗試,我自己就滿意既。

最後係鬥智部分,曾經我話過寫鬥智故超傷腦,自己行街搭車都諗緊點樣扭橋扭橋再扭橋,但係今次又打倒昨天的我寫返 點解呢?其實就係因為復仇黎講一係就動武,一係就鬥智,而且原著中既基督山伯爵都係智取佢既仇人,所以呢個故既鬥智定位由一開始定下左,希望扭橋鬥智既橋段滿足到大家,連載期間睇到大家都好投入,好享受,身為作者已經好開心了。

我話過,兩大系列未完之前我絕對唔會開第三個系列,所以獅子山伯爵同亞娜既故事暫時到呢度為止,佢地既最後去往係故事尾聲已經有所提及,係菁婷處理緊既事,而係亞娜同佢細佬曾經既夢想,呢度無寫明就留返俾大家自己發掘了。

只不過長期睇既巴打,特別係由第一個「分手師」開始追既巴打可能會發現,係靈隱寺一戰中有個拎住啤酒既怪和尚,有個識好多人既阿強幫過泰思,有叫叫DeepWorld既概念…可以諗下未來會有咩發展,但係鄧泰思同亞娜既旅程真係告一段落。

最後有巴打話想一次性支持下我,我就係度放Payme QR Code出黎,如果你覺得我睇完呢篇故想支持下我既可以按自己意願一次性打賞,有興趣睇埋其他副連載同呢個故既IF線可以訂閱patreon,我會搵下patreon有冇得SET一次過課金,我都係新手唔太識用

多謝你地陪左我同泰思亞娜佢地咁耐,下一個故會係魔幻故,同樣地唔使睇前作都會睇得明,希望到時都見到大家,我係陳立正,祝大家中秋節快樂!!

全文完

避免誤會
大家有咩感想,意見之類都留下言,我會繼續覆,之前既留言我聽日開始會覆機,始終呢幾日專心寫結局又去左玩無咩時間
終於完幾時出新故?
我追返晒D動畫劇集畫個畫養陣肝先
暫定10月下旬
末日定魔法師
暫定日程係

魔法師2>原創故>末日3
等咗好耐
都算係大團圓結局
近年(一個故)開始從良
好彩有睇留言
故後感同IF線預告算唔算
終於落幕多謝樓主同埋亞娜bb豬陪我地行咗咁耐
我中後期先入黎都追咗個幾月 每晚都定時上黎望下有文未辛苦晒勞動模範樓主

睇下有咩途徑支持下你
而家有森羅萬象 咁可以貨patreon了
終於完,好感動,但最唔捨得阿布死左
給亞娜的生日禮物,是複製阿布
魔王故都未完
好故

之前唔係話景遙有伏線?
有咩, 所有伏線好似已經收晒
可能係其他路線既伏筆黎, 因為無進入就無用到
食中秋飯
德文係平行時空嘅泰思
續集劇情
(第三集繼續打外星人
冇文
抖陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞