嘗試一日一幅pixel art

1001 回覆
2029 Like 63 Dislike
Lm
今日見到一幅好靚嘅作品同大家分享下
佢用咗大約120-130個鐘同mouse嚟畫

https://twitter.com/shmeuh
https://pixeljoint.com/pixelart/146664.htm
火車做咩要繞樹一圏q
我嗰陣構思係過山車嚟
但畫得太廢表現唔到出嚟係過山車
樓主畫咗幾耐畫
有冇試過接job做
三四年左右,依家都有時會接啲細細哋嘅commission 做下
今日睇Youtube碌到呢條友
https://youtube.com/c/AdamCYounis
睇睇下睇左幾粒鐘 即刻諗起樓主你
依家買左個Software諗住得閒畫下
我都有睇佢啲片嚟學下嘢參考下
唔介意嘅,畫完可以放上嚟大家一齊研究下
想知係接本地job定外地job
畫畫本地其實有冇市場
以下非業內人不負責任9up,有錯請指正
畫畫本地有冇市場 > 唔知你想問畫畫係講剩係畫pixel art定係包埋其他唔同類型嘅畫?
如果剩係講pixel art嘅,我覺得就比較細,因為你就咁睇本地都無乜地方會見到有利用pixel art嚟宣傳手段,就算有你都睇得出(一定)唔係出自專業pixel artist/有畫開pixel art嘅畫家手筆,可能係其他畫家因為金主要求或者其他原因而令到佢用pixel art嚟做宣傳手段。我見到嘅本地市場最多都係game graphics,但有幾大呢,我唔係業內人士,所以都唔係好知,但比我嘅感覺得唔會好多(我依五六年睇jobsdb都只係見過一次一間本地game studio指明係請pixel artist)
如果講畫畫係包埋其他唔同類型嘅畫,我嘅認知就唔係好多,因為我都係接觸pixel art多,但我諗一定係要捱同埋未必養到自己,除非你捱到成名好似門小雷、Cuson嗰啲咁

我接job多數都係接外地多,本地/香港人嘅job都係接過兩次咁多 (計埋問價嘅可能都係3-4次)
樓主做盛行?
普通文書仔工
做咩咁問
因為覺得畫得幾靚
多謝
搵日放假睇下你個pin先

利申:藝術觸覺為0
G持,我都係中小學美勞拎D嗰啲人嚟,由零慢慢磨到依家
畫咗一半停咗嘅mockup
好正
Hello there!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞