嘗試一日一幅pixel art

1001 回覆
2029 Like 63 Dislike

我整的,高達x初號機
https://youtube.com/shorts/jPCEUCPH1JY?feature=share

上面係片

原本構思圖
右邊膊頭角度比例怪怪地
同埋好似未夠pixel feel
純粹直覺 加油!
可以fine tune下啲細節位,執完應該會再靚啲,巴打加油
Pixel art 又唔一定係要有pixel feel嘅
簡單嚟講你有意識地用一堆pixel嚟砌一張圖出嚟已經可以係pixel art,不過無絕對答案,好多時候都只係大家嘅風格同鍾意嘅唔同
今日off一下topic

今日試畫左張人像pixel art 但真係太醜唔敢po 仲要有排努力
colour palette個D真係好難掌握

再努力執左一陣啲色好似見到下少少人再努力
都OK丫
btw我認唔出個女仔係邊個?啊冰?林欣彤?
palette 我都係用人哋嗰D
我有色弱有少少搞唔掂
阿冰黎
都叫估中咗
推一推
人像之前我都有整
本人就唔放了

今日嘅

推一推
失眠推一推
啱啱開始學pixel art,自學左個半月第一次畫到咁大張

放上嚟獻下醜

巴打個半月就畫到咁係咪本身有畫畫底
零畫畫底 係最近突然間屎忽痕開始學

一開始係跟d 外國Youtuber嘅Pixel art challenge畫

Animation今次都係第一次整,淨係animation都玩左我兩日
勁,巴打都幾有天份
過獎啦

我主要係睇多d reference圖 同埋睇下人點畫,左抄右抄抄抄下就開始加d自己嘅idea入去

同埋與其話畫畫我覺得似計數多不停trial and error 逐粒pixel試 試到順眼為止
咁樣先係pixel art嘅精粹
每一粒pixel都係有目的地擺,而唔係鳩擺上去,誇張少少咁講,好多時都係one pixel makes all different
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞