嘗試一日一幅pixel art

1001 回覆
2029 Like 63 Dislike
用咩app
用aseprite
唔似自己個樣嘅自畫像

--------------------------------------------------------
開咗Patreon喇~
有興趣可以去望望
新加入禮物送幅32x32大細嘅自定題目Pixel Art比你
https://www.patreon.com/alpixel
https://linktr.ee/alpixel

加油樓豬
弱智一問,個app有冇得打字?
如果要出隻字要畫出嚟?
我記得可以入fonts跟住再insert啲字,不過我未試過,多數都係自己畫
好勁
可以出gsme
想問Patreon玩法係點嫁?可以up啲檔比人嘅?
我都一直會出畫 都想整個Patreon 但唔知點用…
你當係類似會員訂閱制嘅fb咁上下 不過都要睇你平時多唔多followers,你預多數得1%嘅人會嚟sub你
甚至更少
可以架 打T 之後入字
如果想有自己font style 可以上網down
Btw 想請教下樓主 識唔識整機械舞嘅gif圖
好難做到果種生硬感
依啲機械舞? 我未畫過都唔知自己整唔整到 不過我諗你要整到好似嘅話,可能要畫好多張frame同個constant frame rate要慢啲先得因為咁樣睇落去先會好smooth
冇錯呀 就係想畫到咁 但畫黎畫去都做唔到果種生硬
諗緊係咪要整smearing
但講真 smearing都幾難
但機械舞嘅動作都係偏慢,用smearing會唔會反而個效果無咁好? 會唔會試下停動作嗰下用多幾個still image frame
thanks 樓主同上面ching
已買咗個apps嚟玩

想問下點樣可以多啲pixel feel?
可能我canvas太大或者不當使用gradient搞到唔似pixel
No offence, 有時我見人講pixel feel我唔係太明即係點 介唔介意揾幾幅你覺得係pixel feel同埋無咩pixel feel嘅嚟睇睇,等我有個概念
eboy 個陣又係咁, 日日畫pixel axometric, 之後d axo model 可以好似lego 咁砌, 砌好多新畫出黎
axonometric*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞