得罪講句 中菜既湯根本就係垃圾

241 回覆
141 Like 2116 Dislike
去中菜館嗌幾盅燉湯試吓先講嘢啦
西湯咪一樣
要煲煎焗
酒店級樓下啲全部都係味精水
唔識煮飯真係
食多啲菜肥仔
雞湯只煲到佢變多啲雞精 多咗營養好飲
你唔識唔好搞笑啦
西湯fish stock都有煎左先的
肉stock都有分white/ brown (無roast meat/有roast meat)
中西湯都好講究 你唔識唔好鳩up
表太弟嚟 啱啱出世唔好怪佢
燉湯咪執料入燉盅
隔水大火蒸
因為無滾起 啲湯咪清
同埋啲料完整 好睇又好食
最重要係你整一次
就明白點解廣東人咁執着食新鮮雞
燉雞精用新鮮雞同雪藏雞係飲緊兩樣嘢
西湯有煎魚先小弟見識少 淨係知會simmer
但係樓上又話煎魚依家野鬼佬諗都無諗過
中西湯已經好有技巧
你睇吓日本嗰啲所謂湯
永遠用昆布同鰹魚
唔係唔好飲
但全部一樣味
西湯有fried fish soup我真心想試吓
有冇recipe
燉兩種都用
兩種有各唔同作用 一個夠新鮮多營養
唔同煮法整雞好多食法 雞係一向大家係咁索
佢都唔識囉 法國菜書會教
視乎想最後湯底成色係點
菜碼同肉/骨就煎/roast到唔同程度
日本湯好出名 各自有唔同
整麵湯底整汁一樣好出名 襯食真係一流
YouTube search fish stock 都有
不過唔同中湯就咁飲
個stock拎去再煮其他嘢
以我認知就係pot落油落蔬菜加酒/水simmer加魚/骨/頭熬
落鑊煎魚再熬小弟見識少冇見過
同埋明明討論緊soup
西餐咪又係菜湯
中菜最鐘意用健康呃尻人
唔係想搞中西對立,不過上面條友太

我相信 現代既中西菜都有講究既湯,而且不同文化既技巧已經互相影響,你話唔知邊度某大廚識得煎魚 我唔會覺得出奇。
不過講真,西餐本來就根本無乜湯水文化,好多時都當一道菜來食,或者似點麵包食既汁 / 本身就好多澱粉 咁既概念

同中菜既湯水唔同concept,我覺得中菜既湯係勺鑽d
但唔使打交既,我兩種都鍾意飲,我成日飲磨菇湯,好umami
西餐好多係先做stock
之後再加料做其他”soup” 包括埋咩stew, bisque, chowder etc 成品都係類似中文嘅湯
個程序唔同
睇留言就知香港人根本好愛中國文化
飲湯係為左飲水
西湯杰噠噠咁
樓主好撚on9
西洋菜煲豬肺湯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞