得罪講句 中菜既湯根本就係垃圾

241 回覆
141 Like 2116 Dislike
蘋果雪梨加雪耳又係一個例子飲落好補但係煲走啲營養價值
所以中國冇武漢肺炎
有時真係覺得有啲連登仔好撚on9

例如樓主
你鍾意飲屎水我阻止唔到
中菜本身都係垃圾,煮嘢唔係落豉油就落蠔油,再唔係落腐乳南乳,碟碟餸都差唔多味
你就想,罐頭湯咁貴,十幾蚊罐開得兩三碗。好彩你唔係開餐廳,否則蝕死未天光
滋潤係咩概念?係咪即係水份充足?咁飲一公升水就夠晒滋潤
真 好多都 豬/雞/牛+菜/豆 爆蔥蒜+豉油/蠔油 生粉水
海鮮就豉椒

不過起碼中菜冇人會話標榜健康
中湯罪大惡極之處係乜鳩都清熱明目補腰補腎下火驅風
又以形補形養生延年益壽
雖然大部分同意 但你另一邊又話西方少魚湯
咁自說自話 到底你想點

隨便諗到 Moqueca, Ciuppin, Chowder, Gumbo

其實以前啲人就地取材 只要近海,從事漁業既人自然會有魚湯既recipe
睇下湯既定義
中菜既魚湯係可以見唔到魚,只係一碗奶白湯

除左chowder
果啲都唔係好湯,係魚煲咁上下,而且都唔係係主流飲食文化入面。就好似叫酸菜魚/水煮魚係一個魚湯咁
話你on9驚你嬲咋
你飲開街邊燒味檔個啲?
你未見過東北人/山東女人
個POST主應該係西人

同西人講中湯好佢應該聽唔入耳
你都on9 一樣蛋白質既話

我都好肯定同你講

九成人會飲湯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞