有咩價值觀 返咗工同未讀完書嘅你會有好大差別?

75 回覆
152 Like 1 Dislike
讀書:唔信命
做嘢:最信命 努力係其次 運氣先最重要

出到社會大把嘢唔到你控制
有啲人出嚟做嘢兩三年就升職 有啲人唔使打伏工已經偷笑
有啲人不勞而獲 有啲人不獲而勞
有啲人畢業冇耐升到aco 有啲人in極都in唔到
有啲人情場得意 有啲人綠帽多到上月球
我全部都係後者
唔認同
一定係女朋友最重要

冇女朋友 簡直生不如死
讀書:打機玩老翻
做嘢:買正版
X2
讀書:Act in the interest of clients / investors
現實: act in the interest of employers
因為加左既錢即刻會落入要儲/要用o係生活既 item
唔再係用黎氹自己開心揮霍左就算
ee 狗:
番工開心番學太多
壓力細左好多

dllm 唔開心就轉工轉環境
dllm 讀書果陣唔開心唔通quit U 咩
讀緊書:番part time 月入2500-3000都夠洗!放學就去唱K打牌、同女女去迪士尼(annual pass)、Summers番多份年尾sem break 去旅行!嗰陣暑假搵到11000-12000真係覺得自己勁有錢!到畢業都仲有萬零蚊儲到!

做緊野:番牛工月入25000-30000都唔夠洗!
放工就番屋企玩電話、無女朋友日日打飛機!新年出兩三萬雙糧都覺得自己好撚窮!每月儲得嗰11000-12000無希望
細個讀書嗰陣覺得大個唔使錢都可以好開心 班朋友都係真誠對待自己
出嚟得耐先發覺以前極天真 身邊嘅人一個二個都好撚現實 有錢先最實際
細個想揾份hea工
hea9咗個人生佢

大個覺得hea工都好辛苦下
反而份工有返啲嘢做
日子仲易過
所以話香港呢個地方幾撚痴線
政府㩒幾粒制就可以無中生有嘅錢要你哋班人用一生時間去追逐

讀書果時我好撚鍾意香港
依家我好好討厭呢度嘅人 特別係班見錢開眼嘅行屍走肉
起碼放工真係自己時間
返學要做濕鳩project assignment同埋溫書仲困身
仲要揹十幾萬學債
準時收工無問題
錢真係唔同
讀書覺得搵萬幾好夠
做野搵五六萬都覺得唔夠
大波靚女+琴棋書畫

btw興趣愛好係please自己上面有好大作用
你係工作台成日都有好多人問除左返工就得返工,問有咩其他嘢可以做

你到時就會掉轉返搵你既興趣,風水輪流轉
呢個真
Same
唔信命運既人99.9%都係本身有運
未撚閪黑過,未見識過d令人WTF既情況
依個真連SL都唔敢請
讀書:遇到困難唔好放棄,辛苦過後會有得著
返工:麻煩野避得就避,解決唔到就辭職,死頂正on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞