有咩價值觀 返咗工同未讀完書嘅你會有好大差別?

75 回覆
152 Like 1 Dislike
讀緊書成日笑鳩d人成日返工冇靈魂
但返左幾年工發覺有工返真係好幸福
返工放工hea陣訓教起身返工
Weekend去玩兩日
唔好有咩大事發生
好快就一世
要跳出呢個comfort zone係好難...
讀書:覺得自己讀嘅野好有趣特別,所有經歷都好precious
開始返13k垃圾工:屌,乞食科
冇既 自己睇餸食飯啦 不過人同人之間都充滿比較 去啲舊同學聚會都有唔少搵到高人工 當中有啲考到政府幫辦 都幾皮一個月 我自己豐衣足食就冇乜意欲想考 不過徙氣啦 出到黎都係搵錢多果個就大曬
你自己識埋啲拜金男女又怪得邊個
我想提醒番仲讀緊書既巴絲好好珍惜自己最唔物質既時候 呢個先係最原本既你地 做野之後就會變得社會化 好多野都變左迎合人地架啦
返學最緊要興趣
返工有錢先最重要
讀書︰搵萬幾蚊好多錢!
返工︰搵幾多都覺得自己好窮
讀書:我要快D KO晒堆present同essay
打工:做唔晒咪由得佢死囉,總之我就死都唔OT嫁嘞
想快啲儲夠錢退休
工作永無止境
岩岩捱更抵夜趕完一個project
諗住終於有得訓個靚覺
點知第二朝返到公司又要趕另一個
讀書番part time可以唔鐘意就即場走人唔做
而家轉工係要確定揾到新工先無縫轉工
讀書:覺得女朋友/拍拖最重要,可以為左佢咩都唔理

返工:都係揀錢好過
讀書:有時間無錢
返工:有少少錢但無時間
加幾成又點,咩又係要做。香港地2-3萬同5-6萬其實差不多,都係做到死果刻
雞 全部都係雞
讀緊書以為返左工就會有大把錢洗
返左工之後發現仲窮撚過讀書果時
點解要跳出comfort zone?
有夢想 / 想做嘅嘢?
讀緊書:野飲要+$10?是撚但啦照加!

做緊野:吓野飲要+$10?唔使喇我唔飲野!
做做下野去讀full time master
返工收左工都仲叫自己時間,又有人工
讀返master d野又難,做assignment都玩曬成個weekend
覺得學習好痛苦
讀書:乜都跟興趣揀,我要有夢想

返工:早知揀搵食科政府工做咸魚不如做條有錢嘅咸魚
讀緊書:怕無工做,到時搵工唔好咁怕蝕底
返左工:(同上司鬥嘴呀,催佢買咖啡機呀,搵佢做我reference apply d牌)
移民再搵工:loop怕無工做,搵工唔好咁怕蝕底
未返工前聽埋d on9人講話咩"件事做錯左,你一定有責任"
吹撚到話出門口落雨塞車,都可以話你冇check天氣報告

人大左,反而明白,呢d只係d撚屌老細洗腦技巧。
人地要屈尻你,可以作十萬九千個理由。把口生嚮人度,返工唔洗太認真。
讀書個陣搭地鐵,唔明返工個班人個樣點解咁頹咁呆咁眼訓,成班行屍走肉咁
到宜家自己返工,就算10點鐘訓,第日個樣咁頹想死咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞