有咩價值觀 返咗工同未讀完書嘅你會有好大差別?

75 回覆
152 Like 1 Dislike
1. 十年前讀緊書嘅就算返一份時薪$30-40嘅pt都好開心 而家轉咗工加幾成人工都冇咁明顯嘅感覺

2. 讀緊書好鍾意投放好多時間喺自己興趣 但出到社會就好難 因為一沉迷會影響自己返工表現

3. 返咗工後會更珍惜同屋企人相處嘅時間

4. 返咗工之後份人好似越來越燥底
讀緊書拍拖好容易浪漫好容易開心

出到嚟做嘢之後做返同一件事甚至以上都好似冇乜感覺咁

拍拖變到好似全世界去同一個地方做同一樣嘅嘢收同一樣嘅禮物咁公式化
時間
讀書:返工可以儲到錢
返工:屌,都儲唔撚到錢
圈子
我寧願返工好過讀書
讀書個陣都好大壓力又無錢收
以前覺得要搵返有興趣嘅工
以家覺得搵返人工高嘅最重要
讀緊書:就算唔係專業資格,大學生出嚟使乜驚冇工開

返咗工:月薪一萬都殺,只要唔好炒我就乜都肯做
人工低咪加幾成都冇咁明顯嘅感覺
加完咪又係要做,生活質素唔會明顯改善,分分鐘仲多嘢做咗,食大咗個胃感覺更加唔可以冇咗份工,壓力仲大。
加左三成

夠供樓養車

工作量仲少左
加3成就夠供養買車
Ching本身應該都搵唔小
讀緊書好捨得洗錢 搵幾多洗幾多
出黎做野就冇曬消費意欲 唔係必要都唔會用錢
更喜歡一個人獨處
星期六日,公眾假期無咩需要都唔想出門
食野著重健康營養
讀書果陣相信所有感情都有永遠 出左黎之後冷暖自知 人來人往先係常態
同埋呢樣一定啱:人愈大愈現實 愈追求物質 由原本唔講錢 都會開始變到講錢
讀書對錢既睇法無咁重
出黎做野有時係階級或者人工令到自己對錢睇得重左
做野好多辛苦完會用錢獎勵自己
因為知道咗揾錢嘅辛酸個人就自然冇咁大洗
重緊要唔好迷失自己有啲底線一定要守,唔好最後變成啲糕官咁為咗錢殺人放火嘅事都做得出
讀書覺得用興趣做人生目標is fine
出黎做野發覺搵到錢先有資格被尊重

識琴棋書畫還不如一架跑車,大波靚女實際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞