[再開]油漆post(5),「19恥 猶未雪,烈士恨 何時滅」

1001 回覆
20 Like 6 Dislike
搭單問 valpaint唔係藝術漆黎?
除左料貴,施工唔係都比立邦貴好多?
係,定貼貼紙算?
全屋實呎639. 樓高3.5米
如果全屋重新油油大概幾多,油白色
搵人初步報五萬四

我見師傅話鏟緊底,今日上到去見到有啲地方鏟到黃色,有啲就好似就咁剷咗面油
師傅話跟住就上立邦灰,最後立邦五合一
咁係咪正常?
佢有唔係藝術漆嘅油
藝術漆一定要佢師傅自己施工 basic款100尺牆要兩萬幾 所以我放棄咗 準備訂普通款算
咁valpaint同dulux 臻彩牆面漆比較呢
我唔知dulux點啊 裝修公司包我立邦五合一
屋企有貓又有氣管敏感屋企人 所以冇考慮呢啲牌子
我都搵緊比較好啲既乳膠漆
Valpaint係咪$580/L 好貴
有冇睇過novacolor 都係意大利野
平少少$380/L Dulux ambiance $180/L
唔係
會比立邦貴
兩樣都唔靚
淨髹?執髹?剷底批灰髹油?
第一張圖未剷晒
第二張圖合理但你有漏水問題
理論上v記好啲
你指隻窗嗰個位漏水?
我嚟緊會轉用分體式唔用窗口機,有冇方法做得好d?
Tg搵我
俾圖
Call我
我講住教你
點會唔可以
甩漆啫
咁e記好似平少少
首先你要搵出係外牆滲定舊冷氣漏先
再決定點做
我問過450尺實用 佢話13L夠髹全屋牆加天花 因為佢個質地係可以再兌多啲水 可以同時當面漆底漆用
但係就要你個裝修師傅肯配合跟指示去髹
因為係自己長住 除翻開每呎可能貴十幾蚊 覺得都值得投資 買咗個色版返屋企揀
佢呢個價錢係計單色嘅 即係唔可以三種色夾埋10L咁賣4580 如果好多顏色就會貴咗
嗰日趕住走冇好詳細咁問係咪底面加埋先13L 不過應該都係 你真係有興趣都可以去homesquare舖頭行吓 啲職員極度helpful
我呢兩個禮拜應該都會再去訂油 到時有機會再update你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞