[再開]油漆post(5),「19恥 猶未雪,烈士恨 何時滅」

1001 回覆
20 Like 6 Dislike
1. 佢如果普通沙磚批英泥沙冇落網仔會易爆少少,樓上巴打有講,不過裝修九成唔會落。另外就係用料問題,呢個就冇得講。

2. 唔合理,離底起泡基本上出硬事。
冇木紋,遮到深色
有落底油會好好多,另外如果有啲油會易甩,通常都會上返浸coating去保護
五合一係最多人用亦係最抵用
清潔就冇大分別
實淨唔係佢最勁
如果有小朋友好多人都用小王子
但好老實講
我哋以前咪又係咁吸
不過你話唔想等咁耐先散味
可以用竹炭/金裝/小王子都得
1. 想問如果宜家剷條坑,再落:
http://www.nipponpaint.com.hk/product-details.php?productId=112

http://www.nipponpaint.com.hk/product-details.php?productId=70

再補灰補油,有冇用?

2. 用漆剷剷走離底起泡嘅油,再補灰補油足夠嗎?

3. 啱啱留意到,喺新起隻門上面,新牆同舊牆唔再係同一平面,仲有冇得救?唔處理會唔會出咩事?

唔該巴打
買個塊鏡 想改個邊框顏色(鋁邊框)
想請教下有咩方法
如果牆身同天花會用同一隻色 仲洗唔洗做邊白邊?
除左直接唔做白邊,仲有冇其他方法?
1.會好啲嘅
但唔擔保

2.正常程序

3.有,唔肯定你講咩事
磁油/手掃漆
唔洗
1&2. 剷走後係咪要落司拿先再補灰?

3. 即係會唔會甩灰甚至有危險?

4. 如果係L型位裂縫,會唔會用纖纖網或紙帶?或者應該用咩處理?

唔該
巴打你好,有D問題想問下你,油漆師傅同我講個工序係咁,想問正唔正常?

工序
1、 剷去舊有乳膠漆
2、油上立邦永得麗5101水性封牆底漆(內牆)
3、批三層灰
4、打磨
5、 油上立邦淨味幻彩底漆(內牆)
6 、 油上立邦淨味兒童漆內牆乳膠漆

想問下點解底漆要油兩款?唔係應該剩係油一款架咩?油左兩款會唔會有D咩影響架?唔該晒巴打先
1&2

唔會

網帶好少少
正常
1款係封固底漆
1款係淨味底漆
成份大致一樣
封固平少少
主要用作工程前期嘅封固
透明嘅
淨味係冇味
主要係髹油前嘅封固
有唔同顏色
唔會影響
1. 司拿有冇咩推介立邦隻封牆底漆其實係咪即係司拿來

2. L型位用填縫膠得唔得我上網見話剷起落填縫膠再批灰

唔該
1係

2釘膠更好
即係落左膠,再批灰係冇錯

用釘膠唔係更加冇彈性咩
我做法係釘膠網帶
佢嘅講法係落貼填縫膠,再批灰,冇話落網帶/紙帶
睇情況
間房用左立邦第二代5in1油完 洗左一層only
都好大陣味 開晒窗同風扇
點樣去味同甲醛快d? 最好幾耐先入得去間房好?
想做無印風牆身淡黃淺白有冇顏色介紹? (想立邦小王子)
thanks
裝身想油奶油白色,咁天花係油純白定奶油色好?
普遍天花都會係純白色?
企缸想油多層防水油係咪都用立邦就可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞