[再開]油漆post(5),「19恥 猶未雪,烈士恨 何時滅」

1001 回覆
20 Like 6 Dislike
順便問 想翻新房門 油過其他色
係咪都唔建議
3道門連框大約咩價位
絲掃同多功能掃有咩分別?油乳膠邊隻好啲?唔該巴打
叫左師父重新油油都唔夠一年,剛剛睇到條好長既直裂紋,係咪手工唔好,可點補救。
我都係同上面個巴打有同一個問題,油完兩三個月就有一條長裂紋,應該係因為空心牆問題,屋入面嘅實心牆冇呢個問題。收樓前已經知道有呢個問題,特意叫咗師傅剷底,點知仲係有呢個問題。

叫咗師傅嚟癡過一次膠紙同批灰補油,依家依兩三星期又再裂過,重多左兩三條裂紋。請問再癡膠紙再補油有無幫助?有冇建議方法解決?
唔會保證
但有方法係少啲機會爆
房門就應該ok
睇情況
多數用多功能就夠
唔一定手工問題
可能係用料/其他問題

用釘膠做底會好啲
虎巴,同上面個巴打有類似問題,上年裝修完冇耐就有幾條長裂紋(主要喺客廳,舊牆),師傅都上過嚟執過兩次,最近再裂第三次。除咗之前執過嘅地方又裂過,而家連睡房都有幾個地方都有裂紋。請問係咪師傅手工有問題?係咪要搵個第二個師傅髹過?
行過見樓主開post, 入黎支持下
你tg影啲相來睇睇
今晚tg你,謝~
剷底時,有部分位置油漆同灰好硬,將來呢部分可以照批灰再上油漆?
可以

白色位置係我剷底批灰嘅牆身,
另外打算整埋天花,但吊手同好大工程下,
諗諗下想直接再上油漆…
想請問咁嘅狀況,會容易再有呢啲霉菌發生嗎?
thanks
感謝
幅沙磚牆起左大概有9個月左右,係同原有石屎牆嘅連接位到,有條由頂到底、較為筆直嘅裂痕
呢條裂痕都執左兩三次,應該都係鎅深D、補平底漿、打磨補油
但近日又再次出現,師傅都好似唔想再執,同佢講話聽人講試下落網,佢話冇用
真係冇得攪,預左執完都係再出?

另外,係新舊牆直角位,有D油漆撲起左,㩒落去好似泡泡咁,應該離左底
個師傅話係牆角打左玻璃膠,問佢耐左會唔會甩佢話唔會
即係離左底嗰D佢唔打算再搞,合理嗎?

唔該
想問下如果深色木紋門用手掃漆油 係咪會冇晒木紋
同埋可以遮到深色?
早排買左支伊度巴木器索色油木門
岩岩油左兩個星期左右
尋日用濕布抹度門就無啦啦甩色
我油完伊度巴之後無上光油同面油唔知關唔關事

我見地盤嘅收貨標準係咁,
網仔起好大嘅作用避免將來裂開
巴打立邦5合1 好唔好?
師傅話易清潔同拿得實啲?

屋企有小朋友,裝修完可以等2個禮拜散味先住
有冇邊隻油漆係易清潔同唔易甩?

唔該
用返抗鉀啦(紫罐)
貴果少少
唔係價錢問題,係我唔識😅
除霉你用漂白水/除霉噴劑先
然後先再諗批唔批返灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞