歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (99) 你戴頭盔不特只,仲著避彈衣?!

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
mr color開1:3
我得e7先開1:3,gaia finishers都係2-2.5
為擺而擺好型咩?
你subscribe左米紙未呢?
試過跟佢開1:3 支後成樽dum左
其實開油開幾多都係睇用嗰個人鍾意稀啲咁噴定杰啲咁噴啫,所以我唔明點解成日都要探討嗰開油比例係幾多比幾多先叫正確
都唔係嘅
太稀好難上色,太杰會塞,想搵個reference point都唔出奇
有人鍾意薄噴多幾層
可能滑啲
參考還參考,我意思係而家見唔少都已經去到係個開油比例唔係主流就會比人話你奇撚怪、標奇立異咁款,好似要大家跟一個標準嚟噴油先啱咁款
咁我覺得上陰影嗰啲時候稀啲係好控制啲嘅,但係平噴實色想快梗係杰啲等佢上色啲
個杯冇爆,支x20假嘅?
標準化呢個問題存在左好耐
例如工具,例如先後次序咁
我自己睇落就係因為香港人太習慣所有嘢都要行sop,唔想行錯任何一步,所以先會咁追求一本通書
呢啲有但模型類真係冇
modo 同gaia 除左光油之外開1:3就無死錯人

e7我開3.5 深色開到4

mr color 就最撚麻煩
禁你鐘仔
你講到標準開油
有個fd又係突然睇youtube學砌模型,咁問我d好普通野,我叫佢唔好所有油都一野成支開曬開半支先,同埋唔好理所謂比例,每支油特性唔同,開住1:1.5先再加上去
跟住佢話9我識唔識架,youtube d人都係原樽開稀,再用返原樽落thinner加1:3落去
我都廢撚事理佢
街貨隻eg都唔撚係白色
條友一定係做開裝修既
好純架,支X20
其實我覺得YouTube啲人係每日都keep住噴嘅,佢貪方便原樽開稀梗係無問題;但係我哋呢啲又唔係日噴夜噴嘅人,原樽開稀完,噴嗰一兩次咪又係擺喺到,過返三五七排先拎返出嚟用,嗰陣咪又係要再溝thinner
應該係因為摺完會比較硬 可以當膠板用
我都係成樽1:2咁開哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞