歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (99) 你戴頭盔不特只,仲著避彈衣?!

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
講設計技術應該點都RG>MG>HG
膚淺睇就RG難砌同細 MG就大
其實我只係貪1比100比較大架但我睇個我想買既舊款機包裝好似好多年前出好舊咁
所以想請教下你地係咪舊款果d造工冇咁好所以出新出果d會質素好好多定係冇咩所謂

唔該你地先,新手咩都唔識多謝解答
邊部出得靚咪買邊部
08hg靚啲
e 隻mg 點講都仲有裂甲可以fight 下
hi nu 就真係rg 完勝
齋講隻紫色都已經輸曬
都仲未計可動同造型
同系列新一定好過舊,新hg係咪一定好過舊mg又未必
嘩…
MG嘅Gundam Mk-II 2.0而家回想返真係我砌過最enjoy最鍾意嘅高達模型

穩陣就iwata,
手痕想試新嘢就modo有啲質素,唔係mad/sparmax嗰個level
黃大仙?
Tko
IP 都唔使check
白膠槳黐木就勁姐
老野喺度
以下成篇野都係純粹9up,畢竟設計既野,文科仔真係識條鐵

主要係覺得呢隻整體出得太肥,眼鏡狗唔應該係咁肥厚既機體,畢竟AT本身就係為求輕快而設計到視人命如草芥既機體,而且量級再上去都仲有直行龜、突擊狗呢類H級AT,M級AT厚實到咁其實有啲唔自然;你見我拍埋隻德瓦基一齊影,就係想睇下兩隻個份量其實差幾多,結果居然幾乎相差無幾

我覺得就係福仔之前評光武改果陣咁,bandai為左玩駕駛倉內構,搞到個心口好大,所以就連本身就應該「肥」既fatty睇落都肥左個碼,而同樣講求玩駕求玩駕駛倉甚至有可動人仔既新疆zero,比例一樣係肥到仆街

其實比例既野就好主觀,但廠商通常都有個取捨,令成隻模型望落去係勻稱,通常一係頭大一係身大或者腳大,但bandai感覺係頭身腳都大

我自己心水係max35,雖然係成品,但成個感覺真係好還完動畫,望落個晶狀體好C伏

我習慣逐個部位(頭/手/腳)一次過神剪二刀流砌起先睇返邊啲水口要做處理
想問下要點洗入面 用洗油水浸?
蚊針,用棉花棒屌個底
08MS 啱啱開始出 Robo魂
比例似返動畫
唔講唔覺,一講就幾覺
如果好早期嗰啲MG 其實得今日HG 咁上下質素

Ching 有寫明邊隻機體 試吓逐隻講
京寶梵 hg 好過mg mg 確實係舊咗啲
大魔 早期出色嘅 mg 不過始終舊 關節幅度有限 有ver1.5可能 更新部份關節 事關出咗兩隻zz msv 更新咗啲件同關節 所以有可能搬落原祖大魔
外型 hg mg 都無問題
老虎 mg2.0 啦 hg 就算revive 都係麻麻
rx78 就 mg 啦 外型睇口味 2.0 3.0 gto 各有各好 模型砌落 2.0 gto 都好砌 3.0 輕輕複雜少少
已經賣哂
奇趣呢啲價唔係算係正常價咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞