有冇中大人唔滿意強逼打針?

183 回覆
399 Like 21 Dislike
吓 我睇左連登 係咁講架喎
你自己睇吓上面啲留言先講
而家咪你ge最後一刻
罷課囉
咁咪圍圈小組討論+唱今天我囉
咁仲唔退學?叫中大退返學費比你
身體要緊
鼓勵人做野
自己唔做
真係唔該哂
好溫暖
唔好話做
連建議都比唔到
講句加油圍左爐就幫左手
好安慰

不如面對現實啦
除左退學你可以點避逼針

你話唔滿意有人腳踏實地同你講
依家討論唔滿意打針係無q用
好啦
你討論左一日
有結論未
ching你勁敢言(非曲)
唔會醒
有人話冇得退,有人話退左,信邊個?

不過連登係咁
有冇人唔打針quit 退到郵學費?
我係唔打針,要退學吖
認真建議quit,or,我身邊有人gap year直接出去返一年工先

咁撚樣逼學生打針真係痴撚線

讀到大學,咁副作用大到咁,
值唔值得take risk ?

打針應該係要接受者願意而唔係逼鳩人
多謝連登苗族人谷針結果大家攬炒
中大冇講唔打有咩後果喎……係咪可以蒙混過關
都係冇講實質後果,何不拖到最後一刻先
#CU5731
//香港中文大學段校長、陳副校長:

我們是一群反對變相強制接種疫苗的中大教職員和學生,近日憾悉校方推出新一輪防疫措施,變相強制所有教職員和學生接種COVID-19疫苗(下稱疫苗),一眾師生對此感到極之失望、憤慨,特連同其他備受防疫政策影響的教職員和學生來函明志。

基於維護所有中大教職員生生命權、醫療選擇權、宗教自由、個人精神心理及其他福祉的立場,我們在此懇請校方慎重考慮以上各項理由及強制接種疫苗之利弊,並循序收回有關變相強制接種疫苗及申報檢測結果的政策。否則,對於該項侵犯個人自主權、不符比例原則的私隱權以及剝奪宗教自由的決定,我們將發起行動要求校方負責一切因該項政策及疫苗引起的性命、健康及其他損失的賠償,並保留一切以法律追究香港中文大學管理層的權利,惟中大向來提倡員生共治,校方作風亦開明親民,只因是次政策制訂過於倉卒,意外冒犯部分員生利益。我們真誠希望管理層能認真聽取員生意見、重新考慮有關安排,於制定政策時能撇除一切政治考量,全面考慮以上理據,並於17/9前以書面形式給予正式回應,以向全體師生交代。是次問題若能以內部對話形式解決,則能彰顯員生共治、文明磋商之精神,更能樹立管治威信,凝聚中大全體員生之歸屬感。我們熱愛中大、亟望保全大學聲譽及全體師生情誼,絕不希望此事鬧大、甚或訴諸法律,校方實應慎思如何處理是次事件,並對有關政策予以適當修訂,以保障中大全體員生福祉。

二零二一年九月十日//

節錄
https://www.facebook.com/376586225778832/posts/4085981341505950/?sfnsn=mo
中大人可以填聯署,多謝大家關注事件。

https://bit.ly/3jVYLSM
希望可以spread開
雖然我已經打咗 但係我認為打唔打針應該係個人選擇 唔應該喺被逼之下打針
有冇諗過大部分人都係自願打所以先冇咩人有意見?
姐係其實有得退但睇你博唔博到佢肯幫你做

利申9up
very good ball. respect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞