有冇中大人唔滿意強逼打針?

183 回覆
399 Like 21 Dislike
有咩問題

我覺得好自豪
from中大學生報
「【校園新聞】校方無諮詢強推打針 學生代表批評措施不必要且混亂

校方今午發出電郵及公告,指經諮詢醫療專家後,決定強制教職員及學生必須接種疫苗,以保障公眾利益。如因醫療原因無法接種疫苗,須每兩週進行一次檢測。大學將於10月11日開通網上疫苗/病毒測試申請結果申請表,申報限期為 10 月 18 日。書院會為學生及教職員提供「可負擔價格」的測試包。

學生代表就此事向大學輔導長陳國康查詢,並批評在開學後公佈有關措施將造成混亂,學生短期內難以完成疫苗接種,而且若學生在接種疫苗後出現副作用缺席課堂,校方暫未有任何措施協助同學。學生事務處表示不會接受以「意願」為由拒絕接種,代表質疑若同學因個人考慮而選擇不接種疫苗,是否不能回校上課,並表示:「搞番(返) zoom 好過啦 ,又唔洗驚閘機塞車造成人群聚集」。學生代表同時建議校方舉行諮詢會諮詢持分者,而非單靠學生事務處與學生代表作事後溝通。

學生事務處回應指,同學及教職員「應該」可以去大學保健處諮詢醫生意見,若醫生判斷同學不適合接種疫苗,需請醫生提交診斷書予同學或教職員的所屬部門。學生事務處補充,措施與現行入宿規定相同,學生及教職員需在 10 月 18 日前接種兩劑疫苗,並在接種第二針後超過 14 日後才不需跟隨每兩週進行一次檢測的規定【1】。

【1】如在 10 月 5 日接種第二針疫苗, 10 月 19 日是接種疫苗後的第 14 日,10 月 18 日仍需進行檢測。」

講到咁,即係一定要你有醫生紙先可以唔打
然後佢地班仆街根本知道醫生係唔會開醫生紙
所以根本同得打針呢個option無分別
好明顯係串緊啲傻閪
希望你唔係9up 如果係真,我其實覺得可以兩樣一齊做
我怕佢教壞人
佢哋人工幾皮
自貴幾舊水有幾難
咪話咗依家自費檢測都唔畀,一定要有醫生證明
有得自費我都寧願自費啦屌,每兩星期畀$240好過俾人啪針
吊好撚嬲

已經即時交信退學

支那大學唔讀罷就

寧願無書讀都唔想打針
因為管你個個叫香港政府
因為唔想人民有樣學樣,
例如澳洲貨車司機塞路大成功令超巿停擺,政府先低調講數,
但傳媒都唔播,寧願掩蓋到最後一刻,
直至好多超巿冇貨既相比人民不斷傳開先由佢曝光。
真,由其當日學生屌返工撚屌得咁勁
冇理由今日到自己又跪
你咁講同唔想打可以quit u有咩分別

可恥,根本自己唔想打就講到大義咁款
利申,唔打
Gchi
叫人走有乜問題
講得出要做得到。
反而想知有幾多條柒頭為咗支針退學,見得多人講就下巴輕輕,最後都係死死地氣去打。就好似公司啲日撚日話過檔劈炮嘅柒頭,最後都係死死地氣繼續撈嘅柒頭
唔打退學好似可以退返學費?
拿公墓狗做比喻會唔會on9左d
咁唔係你想點啊
你哋又唔會反抗
到最尾咪係要打
搞咁多大龍鳳出嚟又推幾件入去坐
其實個結局自己攞嚟
你一係就走一係就順民
有post
只不過佔1%
其他都係返學post /上堂post /reg科post / 溝女post

我見今日有人問有無組織可以整份聲明比佢簽

難啲

中大學生會無左
書院學生會大半斷莊

想反抗只能靠自己自發send email比中大
即係贖罪券

我做咗嘢啦,對方唔妥協我都冇計
你智力有問題?
你見到我段野有話中大隻笑公務員?
都唔知你邊隻眼見到係中大仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞