(眼鏡撚交流討論) 貼你副眼鏡15 十月有第二輪消費券

1001 回覆
18 Like 3 Dislike
月經post…..

Eyevan 7285 777

Stanley C

定係vintage或有冇其他介紹

Budget 淨架5000左右,有諗過10eyevan no3iii,一來未試過,二來out-bud
變色鏡, 全視線定HOYA SENSITY 2深色D JINS加成900蚊係用緊咩鏡片
想問巴打邊間睇lemtosh 比較好?
咁嘅budget 考慮masunaga gms 805啦,仲有找。或者直上Oliver peoples op-505 vintage 或之前日版啦。。。。如果有的話
買經典野
行少d冤枉路
777個鼻距好遠 好難carry 對眼細小小都好似鬥雞咁
指點下咩係經典野?

我已經有masunaga 805同op mp2,覺得op505/805 47呢個尺寸大左少少,戴起嚟冇45 46既眼鏡框咁好睇,所以想買一副呢個尺寸試吓

@古著班大師兄,真係未試過泰八郎呢個brand, 我個印象係佢啲框嘅線條都比較粗,唔知han唔handle到

@piecekeeper 我試過777又好似冇呢個問題,我隻眼都幾細
其實你而家揀個兩副好唔同 睇你戴上面個感覺
不過兩副既共通點就係鼻橋位都係闊 23 &25

既然你都有805 都係Stanley差唔多 不如試下777
但係777鼻橋中金位我個人覺得冇啲人吹到咁神
都係上螺絲 咁網評吹到用焊接

Um….如果你最後買777 我會建議你買黑金 完全唔同用料 個質感強好多 會有誠意好多 如果我冇記錯
尋日買左副 TAKU t8160玳瑁色 配 Zeiss photofusion 綠色鏡 唔知會唔會好怪呢,仲有成個星期先有實物睇
Zeiss 1.6 DAVP PHOTOFUSION SINGLE VISION
PHOTO PIONEER (GREEN)
第一次試Zeiss 鏡,隻綠色好似好深色咁
我試過中間呢一副嘅配色覺得幾靚
Egg d眼鏡o唔ok 利申 中學生買眼鏡
去Owndays啦
睇中eyevan 717E 係咪得blackzmith有
去過觀塘pepper都冇
另外想問普通hoya/zeiss 1.67鏡係咪大概$1100-$1600左右
佢話隻綠色叫G15 色飛機師都用呢隻 即時高級左
我都有試過中間嗰副,中間鼻托位有啲闊,carry唔到
1.74 雙非既話owndays定pentax個啲抵屌啲?
利申:700近視+200散光
可能你對眼比例靚 我去試嗰陣點調對眼都比較貼鏡框內面 好似鬥雞咁
553好過717e
717e中間同鏡臂冇哂d雕花
Cucci 眼鏡有冇人有研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞