養一部1500cc既車要幾錢?

140 回覆
2 Like 49 Dislike
邊度有300蚊驗車
通常有超市現金卷回贈
計返咪300零蚊
呢題我識,
八方驗車有 $200 超市劵送
你咁講即係你未自己揸去驗過
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_4808/cartesting.pdf
有d 係有COUPON 送架.
有免費泊車已經可以去馬 其他費用都係小數
我自己係車房驗
你知架啦
呢個真
停車場月費=十幾萬新車月供價
5人 你地推ae110 咁想問7人車 邊部抵屌又抵玩
我養部1300cc 計埋有蓋停車場先5000/月
我真係未用過米仔以外既軚
米仔係最好既軚,又唔係貴好多。
可以計埋租個車俾人收到既錢做成本
成功佢會送返超市券
ae110又真係屌打上面咁多部
每年+10%仲多過你人工加輻
假日車又唔抵養
一星期先渣果1,2日
岩岩都買左部2手日本車 一接手用左5000蚊做大保養
小弟揸ractis 2011……揸左兩年
車係屋企人唔要⋯⋯Free
攞返嚟160kkm,到家吓200kkm

第一個月支出:~$18k
換偈油,波箱油,水箱水,偈油隔,冷氣隔,風隔,頭雞脾,四條呔,火嘴,頭尾brake皮,頭燈膽,水撥,車機Hifi ,車cam,牌費保險 ⋯⋯大約執左$18K

之後平均個月:~$6k
每星期一缸油,加埋公司油卡:大約$450~550一缸,每個月$2.2k
屋企車場$2.7k(家吓加價加到$3.4K
公司有車場free
出街車場~大約$500~1k(視乎個排出得出唔多街)
隧道:~$100(視乎個排出得出唔多街)
姐姐抹車$300

維修保養:
半年保養A:偈油,偈油隔,風隔~$500
一年保養B:偈油,偈油隔,風隔,波箱油,冷氣隔,水箱水,洗天風,洗EGR,洗air flow sensor~$1.2k
A,B,A,B隔住做

急修!:
Fuel ratio Sensor$800
O2 Sensor$800
熱coil水喉連後三叉位,加水箱水$800
泊錶俾呀婆架手推車整花頭bumper噴油$1.5k
玻璃角膠邊$500
補呔$80
電池$600

補品:
淘OBD2 detector:$300
USB charger x 2:$500(司機位同副駕位)
呀媽信LED房燈:$500
LED細燈:$200

以上係大約呢兩年嘅支出,保養同急修都係DIY
搞咁多嘢出新車
頭3年唔洗理汁少好多嘢
廿零萬嘅車嘅一個月供好少
玩到3/5年trade左佢
多咗要買全保咁囉
但係為番條數每個月洗費只係貴過你玩牛肺兩千銀到
但有新車享受,唔洗曬時間煩著燈點整點保養
我既消費習慣係成日去新地d商場,新城市/yoho/大埔超級城咁
你如果都會去開,可以down新地個app 上面有得睇仲有幾多車位/整免觸式泊車
商場消費可以影張單upload上app儲分 d分可以換免費泊車
同埋新城市廣場換免費泊車又可以拎大星星油券
師兄
渣到20萬咪
有無咩特別
做緊咩油粍
同埋建議你整左油卡先,入油 平時油卡+油券 一個月慳慳埋埋都唔少
未爛都差唔多到期啦...
攞返嚟基本上都係換左佢好...
軚錢都慳會有報應
F1A5 唔係一千蚊條炸咩?
以為15-16寸會再平d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞