養一部1500cc既車要幾錢?

140 回覆
2 Like 49 Dislike
1500cc內既二手日本車,例如ractis, spade, jazz, note

牌費$5074
第三保約$3000
屋企停車場free
油費 約$1-1.5/km

主要用黎接送小朋友返放學,出去買下餸咁,大約計過每日基本最少行20km

除左上面費用外,每月/年消耗品大約要幾多,每次年度驗車又大約幾錢?仲有冇其他支出?想先睇下預算要幾多,唔該各位
俾多3千買四條新呔...
幾百蚊換晒D 風隔冷氣隔機油...

無事既話揸到一年既... (呔可以用幾年)
咩年份先 驗車都要錢
舊啲嘅 每年又可能有啲嘢換
洗車自己洗?
預多每年10k 保養同有剩擺落維修基金

你咁玩法油錢每個月800-1k左右
應該都會揀6-7年以上既車,驗車一般要幾多錢?

洗車自己可以搞掂
車cam一定要裝啦
電話架
洗車工具
勁多濕星野唔覺唔覺就洗左
但你free parking已經抵玩過搭車
仲未計有車去多左地方
係依d消耗品條數唔知點預,thx巴打
油錢每月$1200
車房驗車加換油等等每年$5000
加埋你果D數最低消費大約係每月二千幾
當然要換仲有大把嘢可以換
養得車就要預有少少鬆動錢先得
係喎,未計依幾樣
停車場free就養啦
香港養車最貴就係車場錢
換油連工包料咪800左右
日日用當你一年換兩次1600左右
驗車有信心自己過到嘅咪幾舊
冇信心咪比車房搞
1200-1400左右
有自己位泊車預一個月3-4千
無就預多3千泊車
每年換偈油波箱油1200,驗車300(7-8年車應該可以政府驗車一take過吧,唔得就1200車房驗車),車軚電泄唔知上手點,如果要換就3000軚500電,不過唔止用一年,你當3年換一次,1200一年

即係(1200+300+1200)/12,即係唔計你D停車場,油費,牌費,保費,大約每個月再加多200-300

其實養車最貴係停車場同撞到人,其他費用有限

泊車:free
油:500-1000/月
燕梳:1500/年
牌費:5000幾/年

洗車:free(水槍)
一年一次換曷油:1000
有免費停車位
真係好爽

Insurance + 牌費 8k
加年驗換消耗品多3k
整車基金每年入5-10k
油錢每日行真係會幾貴 25-30k一年?
假日車場 隧道錢就當額外 5-10k

淘寶內飾 唔會多ge
多數頭一年比1-2k
之後好少再買

車cam 一定要裝
最少都1080p 60fps
應該2-3k有
舊日本, 買之前睇清D 杯屎, CV JOINT 有無爛, 廢事驗唔到車...

野可以舊, 玻璃鏡要清...
平車驗車 咩都唔換都兩三千左右啦
樓上有清話好多週邊嘢 會使咗 都真係會呀
太陽擋又幾舊水 藍芽播歌又一兩舊 不過都一次性嘅
唔洗泊車, 咪預三四千蚊個月... (都預多左)
呢D野要換好睇心情,可以好貴,又可以唔換,非必要野好難計數
一年一次,包哂所有咩機油火咀洗冷氣個啲
都係2-4000
車軚個啲換一次夠你行2-3年,每條1000-1200
係,我覺得千幾二千都夠,BTW屋企唔洗泊唔代表出去唔洗泊,我只係當佢出親去都人跟車唔落車,唔洗停車場費如果唔係,日日出去停一兩個鐘呢度已經千幾蚊
1000-1200 一條

日本車仔都買咁貴呔?
可以人跟車,或者泊一鐘20蚊咁,依個都有數得計

我唔係好知行情,依家d大商場/領展停車場,一般係咪都有咩泊車優惠,消費幾多可以免泊車費果d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞