養一部1500cc既車要幾錢?

140 回覆
2 Like 49 Dislike
邊度parking free ?
有免費泊車既,但大多數都要幾百蚊,好少商場食飯都可以免泊
屋企泊車free都仲計埋咁多婆乸數, 你都係搭的士啦
800一條都得啦
又唔好咁講
一家大細係要精打細算d既
停車場免費
仲使諗
15吋就800
我諗唔會真係有人用香雞軚 車自己啲仔女掛?
1500仔通常都係15-16吋嫁啦
16吋買 米仔 都 1000啦
咪係囉
1年去車房保養1次都係2-3k到
出面驗車大約係$1.5-2k
你可能要約多3-4k每年換d野
eg:車胎 brake皮/碟 之類
其實就係自己出街泊車/抄牌錢每個人都唔同
應該就無咩其他好大嘅支出啦
改車錢計唔到
佢家庭車應該唔洗PS4 嗰啲下化
PS4 17吋都係千1

之前問過下
石橋T005A 800
孝子 LM705 同toyo 600 有交易
綜合左咁多意見,估計每月都要1000-1200咁上下,未計油費,去街泊停車場
渣緊13年ractis
每星期行200km
每兩星期入一次油$500

牌費五千
三保睇人
驗車維修 都無咩大問題

預計每月三千蚊 都穩陣
未計去街泊商場
未計屋企停車場

但有左車 有私人空間
同搭的士真係兩件事
唔洗錢泊車已經好抵
最貴都係泊車啫,你已經慳好多
唔洗錢泊車已經慳好多, 其他都只係小數目.
牌費5K
燕梳1K
油錢當你一年10K
保養一年5K
無病無痛唔改野就應該都無乜其他洗費.
其實要睇你買部車有無暗病

正正常常係
如果有啲大問題分分鐘無一皮野都落唔到樓

同埋啲問題話來就來
例如避震到期要換, 你求其換最普通既避震連工包料都2000-3000
車軚1套當你用孝子軚都 2400
仲有軚尺呀嗰啲都應該差唔多到期又要換
預得3-4k 換野唔係太夠, 起馬都7k-8k
使乜出去俾人驗吖
自己揸去驗, 邊樣FAIL就整邊樣. 翻驗好似只收一百幾十
依d問題買車果時驗車驗唔驗到出黎?
我講緊續牌嗰種驗車喎
政府都要幾百蚊啦
同埋政府好難book
出面車房驗車+小整都係1.5-2k喎又唔使點等
有啲驗到
但有啲係好難驗到出來, 例如冷氣系統

仲有啲係消耗野, 你開頭無事之後keep 住揸就慢慢要換
例如避震 車軚 brake 皮 膠件 皮帶 打南磨 火咀 coil 嗰啲
樣樣都唔係貴野但整下整下都係一條數來
驗到都好
因為你買得二手都係要預左人地用左一段時間
依d都係到時到侯就要換架啦
係消耗品嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞