排球少年算唔算呢十年黎最屈機既作品

287 回覆
477 Like 41 Dislike
哩個真痴線
運動劇情基本 係場上先做到英雄
諗到咁樣表達英雄 真係好撚癲
之前睇過日本初中/高中個啲排球社數目
係依套漫畫開始連載後,一路增加緊
好多運動漫有時就係衰咗太離地,但係排球有時仲要比起現實嘅男排更加現實,更加唔漫畫
其實打到中後就覺得冇乜橋冇乜新意
不過後尾識收,個尾靚
如果唔係仆街武肺會更好
所以唔畫二年級 直接跳到去咗巴西 醒到
条善寺

舊教練:今天也來快樂地打球吧
動畫呢一幕畫得非常好,成功畫出個振奮動作係成個人由內而外,情不自禁咁由個心發出黎,整得出果隻少少唔協調唔順暢既幾格動畫,先係真功夫
Production I.G 係有料 佢整強風吹拂都好正
新世代既運動漫畫已經進步左好多,變化亦好大,完全唔可以用“相同,相近題材冇新意”黎總結

由舊世代注重展現人物,人物關系,運動精神,對決場面呢幾種大方向

進步到分析,分享競技樂趣,排球入面多次提出,點解要瘋狂練習?並唔單止為左贏,而係如果要競技,冇一定水準係唔會達成競技既條件,兩方都打得柒,或者一面倒既比賽,都唔會有樂趣,呢套作品非常強調競技既樂趣,亦都重點描寫競技既條件,而個選手,班角色,係咪天生就鍾意個運動,將來有冇打世界杯,輸或贏,係唔重要,重要係表達佢地有享受過競技既過程,不論程度高低,能達到競技既條件,同享受過呢種幸福,先係想表達既野,從而引導大眾,不妨認真對待下“部活”呢種可以話只流係興趣,嗜好,或者俾人夾硬拉入隊既工餘,課餘活動,而唔好因為唔重要所以hea,失落左果種激動人心既幸福

其次就係比以前既運動類作品,都更加細緻描述該項運動既一切,呢樣係近代既大趨勢,以前既運動類作品,好話唔好聽,係透過運動去表達故事,戴志偉唔係踢波,係打籃球都可以既,而呢套排球,係邊過故事,去表達排球,例如佢用左非常多既篇幅去描寫貓駒呢隊波,但佢並唔係淨係想描寫貓駒入面既角色,仲更加想表達貓駒既打法,排球係一項歷史變化非常之大既運動,越變越發展就越高強度同刺激,20年前既排球戰術邊有接應做主砲,自由人做接應set波,全跑位進攻唔跟進呢d野,甚至一開始排球既發球就真係只係開波而唔會咁你死我活重中之重,烏野就係代表左排球不斷變化,尋求從變化中既進化,而貓駒就代表排球既另一極,最基本既排球元素,攔網,接球,只要唔俾個波落地,就唔會輸,呢樣係排球不變既野,作者大幅描述貓駒,其實係講解緊排球呢件事,唔係講好規則,講好常規戰術,又講下奇怪戰術,就叫描寫好一項運動,而係將排球由規則,戰術,原理,現在流行既風格,一直唔會變既基礎,都透過故事寫哂出黎,故事入面咁多隊波,係講緊排球究竟係乜野,觀眾睇完,對排球既認識唔會只係排球既規則,點打咁簡單,係做到現實既準球迷,係了解到件事,球賽走向,可能享受觀賞既程度
本身對排球無感,因為呢套野鍾意左睇男排,今年奧運由頭睇到落尾
然後發現啲人打波真係好似漫畫咁,用腳、飛身、跑去對面場接波、殺人開波(落網一樣多)、假扣真傳等,睇得好爽
好熱血
毒到呢
呢下真係好正
最鐘意睇打白鳥
其中一個亮點將大王送去阿根廷
最緊要係改正番以前運動番既壞處,例如slam dunk 有時花道好煩膠,而黑子變超能力籃球

排球少年cut哂呢d位,每個角落都寫得好正,知佢地內心感受
唔係講笑 我認為之後個十年 都應該無運動番 動搖到排球少年係我心目中地位
比著我係日本
見依家熱度高即刻食住個勢加資源
睇下有冇機會谷到做代表性既運動
普通貨色
睇左幾集 成班人打波叫叫叫
叫完打個波大力d?
其實怪人快攻現實中極難做到
唔係超能力 但有啲脫離現實
冇賣腐但cp感好強
感覺古館係女人
桐人君~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞