排球少年算唔算呢十年黎最屈機既作品

287 回覆
477 Like 41 Dislike
原來係咁 係我搞錯左
咁排球柒頭 呢d垃圾屎混合體

又真係啱曬你呢d傻仔
最後四強係
一林vs鷗台 --> 一林勝
梟谷vs 犬伏東-->梟谷勝

決賽
一林vs梟谷-->一林勝
好嬲好嬲
一林有咩勁人?之後打到職業好似都冇呢暗學校出身既人咁
都真 冇留意到佢睇話啱啱先睇完第一季
唔一定有勁人先贏可能都係作者想表達
因為由頭到尾都好強調六人整體才是最強
又或者好似小巨人咁
完咗高中就冇打
利申:只係個人嘅理解
冇必贏必輸既比賽
隊長係咪去咗當差
而家先開始睇
佢老味 睇到大王輸春高 好sad
其實唔一定要個運動員受激勵,或者成為職業運動員加入既誘因先叫有影響力

果種運動會唔會因為個別作品而多人玩左,都好睇個運動本身易唔易入門,亦好睇當代文化背景,籃波個場地同流行度,世界範圍內職業化程度本身就有一定底縕實易推d

其實提升觀眾鑑賞力,令多d人睇,多d人識睇個作用仲大

好似棒球,響日本係極難入精英呢個階層,本身個運動就係坊間同職業斷層極大,但你夠膽講棒球漫畫因為冇帶起成街成市d人打棒球,新人因係棒球漫畫入門既相對唔多而冇影響力咩?

就咁鑽石皇牌,棒球大聯盟呢d可以普及到鑑賞力既漫畫,已經發揮到佢莫大作用,個作用大到棒球漫畫同動畫,係日本個資源會更豐富,固定每個時期都要有最少一套,而且長壽,動畫化機會大,非常重視佢地既影響力,即使未必令更多人去做呢個運動,但維持個觀眾源係更重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞