施永青 :「共同富裕」令商界朋友大吃一驚, 希望北京不要走上歪路

383 回覆
65 Like 471 Dislike
抵死啦 屌你老母
別讓永青跑了
聽完佢講,我開始好仇恨國家
努力喎,施生真係識搞笑

施生去做下壙場/媒壙d工先啦,人地努力過你條撚樣百倍
收入一日可能得幾十人仔
公平咩
國安法拉得
只看海,它不平,可高可低,永不靜!

水非海,它萬殊,雪雲cycle,永不停!

白痴才見社會丶資本丶人民丶⋯是一!

水是一個多元多態的一個cycle

像carbon, nitrogen, oxygen …

也不一定stable, equilibrium…

人至少有天地人三道要處理,單一不單人死,人類其實也沒有必然不滅亡,共勉之還是個人努力,即⋯
但土地係佢哋嘅使用中係金融產品而唔係生產工具
所以話佢就算比人割都唔好怨,條仆街有點樣貢獻社會?只係令自己越嚟越有錢,窮人越窮。你有睇過為何你買不起房子就知,根本拉大貧富差距
你的朋友就是你
社會主義好
共產吧
炒賣嘅金融活動應該係新自由主義之後變得更強大,係個金融體系逼人去炒。我當然知道炒賣唔好,但我暫時唔會怪落人度,因為本身個設計就係想啲人咁做。

我最頂唔順係施永青佢講到佢哋班仆街發達有出過力咁,但事實上根本冇促進過生產,佢哋班仆街早年賺撚到盡,比人收皮咪報應囉。
佢共富別人就天經地義,別人要共富佢就大吃一驚?
祝施永青可以過個共產聖誕
妄議大政,批評習帝,緊係想坐十幾年,任志強都有辦比你睇,習帝領導之下,祇有做韮菜的權利
自私界kol
屌你老母聖誕青,第時第一個就捉你去打靶
屍生驚到唱反調
用吓個腦諗維尼肯唔肯同你共產
家陣中共作個新名出嚟收割咋
努力咁偷呃拐騙都要努力架
教北京做野
反國家政策,報國安,捉拿犯人c永青
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞