[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(41)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
c101幾靚仔,mac用唔用到?
冇mac機,試唔到
睇下VicF巴打知唔知
淸們…而家用緊sp2000做source….但係始終都要正正經經買部DAC….如果想有埋streaming…完全唔想經電腦…其實Hugo 2+2go算唔算係一個好選擇amp用緊v550
其實hugo2個純dac唔太值個價 又只得rca輸出 可能買個ifi zen stream再加部 2541會更加好
btw 點解唔用電腦source? 只玩網絡串流 定係file唔喺pc到
https://www.sybausa.com/index.php?route=product/product&path=65_114&product_id=1036
macOS得呀

個hardware requirement 好勁
Computer with a Free USB Port

萬分感激而家有曬方向,過幾日去試下耳機先
主要係因為用緊部電腦係打機電腦唔想搞佢….同埋想可以坐喺張床到舒舒服服用tablet揀歌
問清楚巴打先,你用咩streaming service?
用唔用roon?
其實主要想stream local file….同埋MOOV 24/96…係咪可行?😮
moov真係唔知 太冷門 可能要去親身試下 local file就一定無問題
據我所知MOOV就冇得諗,一定要手機/電腦駁USB dac
file 就好多方法

最flexible就係raspberry pi 出USB dac。rasberry pi幾百蚊就買到,你有大把budget買dac,又唔洗限住一定要係streamer dac
裝Volumio, Moode 呢d OS就可以用網頁控制揀歌
file 可以放係usb hdd駁去, 或者NAS, samber
DLNA都用到

ifi zen stream 之類streamer 都可以做同樣野,不過就貴好多
不過就少d setup 成本

再低成本,你唔介意打機電腦駁DAC又得,或者用舊電腦, notebook駁dac
用foobar做server, 係手機控制揀歌
用得電腦就用到所有streaming service
tunebrowser 都可以用app control,不過我未試過
就算player 用唔到app control,你用remote desktop 都可以遙控電腦
當然壞處就係電腦駁住dac,你冇得分開兩套setup,但可以用聽歌setup 打機其實仲正
如你有兩部電腦就可以分開兩套機
怕電腦太大部又可以用x86 single board computer, e.g. UDOO X86 II ULTRA
同raspberry pi 一樣一塊版過,細細部,又可以裝windows
Matrix Audio Mini i Pro 3 唔錯 有齊所有功能 價錢都合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞