[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(41)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
lcd2cb好似轉左個外觀,而家同lcdxc一樣樣,不過調音唔知有冇變,有唸過lcdxc但review都係麻麻又爆筆直
上ect試下先
個樣靚仔過stealth,但同樣嘅價我覺得stealth有意思啲
你去DAM就試到
真係唔知可唔可以帶枱amp可以問下
報告下先 早排盲追左隻focal elegia
音場非常寬闊 完全唔覺係封閉式
人聲非常出 樂器分離度好好 分析力強勁
聽accoustic 結他會係幾好

但係低音非常少...聽Band/ rock類會想死
中頻亦似乎過份強調 好似加左2,3格音量咁
睇片bgm變得好搶

結論: 唔岩聽,中撚左大伏
同lcd4同價 真係唔太吸引
試下eq 應該會有幫助
佢唔係closed back咩?同埋focal嘅低頻應該算正常㗎?可能要文火煲煲佢
可能係因為戴眼鏡 好多closed back都會因為眼鏡seal唔到漏曬低音

我諗未試聽到兩隻之前我都會揀Stealth
唔太明,啫係本身就夠吸引力?
一嚟就咁睇表面嘅話DCA Stealth嘅技術含量較高同有突破
二嚟我喺會展聽咗DCA Aeon2 Noire之後我覺得我對DCA嘅Harman Target向調音唔反感
啱啱台灣狼大出咗review,望落無論係電壓穩定性定係ripple 都係差過seasonic 鈦金牛

https://wolflsi.pixnet.net/blog/post/69773978
dca 最大問題都係低頻唔夠slam 如果解決到真係無得輸
無戴
有用amp都係咁
我算半個dca fans,以stealth依款電競樣耳牛嚟講真係想盲狙
但不確定要素多咗啲,依家連人頭錄音都未有,聲音走向唔知,又冇試聽,想買都唔太有拮屎買住
等下the headphone show出review 我覺得佢講得幾詳細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞