[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(41)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
唔好意思,第一次入黎唔係好識
之前亂買用緊massdrop x sennheiser pc37x
駁電腦打機&電視睇戲
想揀隻新耳機黎聽下DTS X / 7.1
$1000左右有無推薦?
有巴打玩開7.1 headphone, 睇下佢有冇推介

純講$1000 左右 headphone,可以繼續pc37x, 或者試下hd650s. 比hd560s多d bass不過高頻冇咁靚就盲追hd58x. 兩隻headphone都好聽

仲有Grado sr80, HI-X15
始終遲吓要買dac….Shortlist左呢幾部:

1.Soekris dac 2541
2. Rockna wavelight (30K)
3. Chord TT2 (如果淨用佢amp part好似c/p太低)

暫時應該最大機會入2541…不過wavelight唔知有冇淸用過俾到意見?網上review勁少但普遍認為係暖得黎好detail,細節上應該高過2541一班…
仲有其實用呢啲級數嘅dac, USB input 係咪發揮唔到部機最好性能?應該用AES?(但係又食唔到DSD嗰啲)
USB-Fi cert到Supra usb 2.0 15米長,睇盒左邊logo同隔離啲字。不過通常都唔會買超過2米

呢隻牌子出面會唔會有現貨定係要上網訂
深水埗鴨記聯興上個月有1米現貨,450
USB官方機構嘅認證,要打呢個logo落去,必須由usb.org 測試認證係咪達到標準,市面上除咗瑞典製造嘅supra,見到usb fi logo就係syba 網站

https://www.usb.org/logo-license

所以平就諗syba嘅,貴啲就supra,唔會錯得去邊
好詳細….多謝巴打…..
睇嚟我都係盲買多….好多都冇得試
可以攞上床聽
可以攞出去同朋友交流交換聽
通常玩得炸彈都唔係真係係街一路行一路聽
Oriolus嗰套官方炸彈

Btw有時我唔想枱機又想用耳牛就咁用dap坐床聽歌,推平板耳牛係有唔夠力都想加返隻mobile amp
有i2s輸入就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞