港大研究﹕以靜脈注射復必泰疫苗的小鼠 出現明顯心包白斑 致心肌炎及心包炎

173 回覆
193 Like 12 Dislike
咁可能你嘅眼界留咗係自己個ward到,評論之前可以入去睇下篇文講咩,同埋平時可以多一啲好奇心,睇多啲paper,update下,對自己clinical practice都係有幫助的。其實好多地方都已經無咗回抽呢個practice,GOPC打流感針都係唔回抽
呢個係hypothesis 又唔係有大量實証
咁樣就認定原因只係因為打得唔好搞到入咗血
太武斷喇喎大佬

另外你不如話年輕男性大隻d難d插入肌肉層
反而插咗喺肌肉層上面嘅靜脈
行外人一問
既然aspiration有助肯定打正喺肌肉層
點解會update guideline做打vaccine唔洗aspiration?
Aspiration有壞處?
明白巴打建議。
不過睇番篇文世衛係不再建議倒抽,而唔係唔建議;所以黎緊我都會繼續呢個principle 既
咁現實係香港好多ward都仲倒抽緊
唔跟ward practice 一有問題就一定入鳩你數

唔係唔想update, 而係個工作環境/風氣都唔鼓勵update practice
留明學野
條指引就寫肌肉注射,但啲姑娘有冇因為長期不斷做重複打針嘅動作,一時之間打錯咗位置就好難講啦
其實無人care你自己practice係點,係你無入去睇篇文就話疫苗中心啲人點點點,所以先提醒返你,世衛不再建議,疫苗中心可能都無再倒抽,所以個研究得出結論係建議疫苗中心倒抽返。希望你可以搞好個邏輯
佢識又唔撚講兩句掉句悔氣說話就算
On9到
其實係,純粹上面條友唔入去睇篇文就9up所以反駁下佢,ward practice唔係呢篇文重點,講緊疫苗中心而家好似跟緊世衛無倒抽,所以研究結論係倒抽返,唔係討論緊其他地方點做。
你拎同一個人連打兩針同使用錯誤藥物途徑嚟比較?
肌肉注射同靜脈注射分別點施行?不如你講下?
插到血管所以出血?
所以等技術同研究再成熟 d 先打最好,而且藥丸都開發中
有隻安全啲嘅novavax
等打佢算
袁國勇之前咪靜脈注射?
而家啲醫護光環大到 做乜都是對的
壓力大啊 工時長啊 講到邊個香港人唔係咁
你講得啱
殘酷動物罪
唔係 佢係 interdermal ID
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞