港大研究﹕以靜脈注射復必泰疫苗的小鼠 出現明顯心包白斑 致心肌炎及心包炎

173 回覆
193 Like 12 Dislike
皮內
好似係皮內注射喎
打肌肉注射倒抽係principle 黎

不過出面幫你打果個幾耐無做前線,仲記唔記得,請佢果時on site 有無再provide training or guidelines 就唔知鳥
成隻手咁多血管點解唔會
sorry羅 重新幫你再打
今朝先有個熱門po話有機會入 circulating system比成班連登專家屌到識飛
美國CDC都寫明倒抽無必要囉
其實你係咪無入去睇篇文?篇文先講咗世衛而家已經唔建議回抽,可能疫苗中心嘅指引都係唔回抽,所以先又建議返回抽下。
無,因為我由學生到出黎做打緊肌肉注射都係有倒抽check 有無血,因為風險係有機會打落blood stream 到,咁你問我點解佢而家可以suggest 人唔倒抽我就無跟啦至少我前線做病房仲係倒抽緊講緊任何藥物既肌肉注射
收到風隻老鼠仔冇食早餐就比人打左疫苗

樓主share fake news,block
咁都仆街啦
都射撚咗入去
唔通吸番出嚟咩
唔洗做aspire
咩係心肌炎
上網睇話 guideline 係 im medication就要
Im vaccination就唔洗

唔知係咪外國唔同
同一個人?
係插完未射
先吸少少睇下有無血
無血先射
笑乜
打肌肉注射手勢唔好有可能會變靜脈注射 / 打咗入blood vessel
咁樣就可能解釋到有人有心肌/包炎
心口會痛,抽下抽下/ 輕微壓住咁款
你啱
柒了

Apsiration係指插咗支針入去手之後
喺注射入去之前 抽一下
睇下有無出血
如果出血嘅話代表打唔中肌肉 / 接觸到血管

正常係去到無出血先至會真係注射疫苗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞